Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA

Suđenje Mamiću: Lovren objasnio zašto je promijenio iskaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeno je suđenje u slučaju Mamić na Županijskom sudu u Osijeku, a prvi svjedoči nogometaš Dejan Lovren koji je to trebao učiniti još u lipnju, no suđenje je tada prekinuto jer je Zdravko Mamić otkazao punomoć odvjetnicima.

Suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru nastavljeno je na osječkom Županijskom sudu svjedočenjem nogometaša Dejana Lovrena. 

Pročitajte i ovo Suđenje Zdravku Mamiću - 4 Suđenje u Osijeku Nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću: "On je Dinamu posudio znatna novčana sredstva" Zdravko Mamić Troškovi veliki Nastavak drugog suđenja Mamićima opet će se morati odgoditi: Obrana iznova zatražila da se sve preseli u Zagreb

Anita Martinović, reporterka Nove TV koja prati suđenje Mamiću i ostalima, javlja da je Dejan Lovren odstupio od ranije danog iskaza

Lovren tvrdi da je 2009. ponovo potpisao aneks ugovora o profesesionalnom igranju koji je potpisao i 2007. godine. Taj ugovor regulira transferno obeštećenje, a jedina razlika između ugovora iz 2007. i 2009. što je u aneksu 2009. potpisano da se obeštećenje isplati na račun u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu. To i povećanje plaće je razlog zbog kojeg je aneks ponovo potpisan.

Tužitelj je zatražio da se Lovrenu predoči iskaz kojeg je dao u istrazi, a u kojem je rekao da je aneks po kojem ima pravo na 50 posto od transfernog obeštećenja potpisao dva, tri mjeseca prije odlaska u Lyon.

Kako je Zdravko Mamić, unatoč upozorenjima suca, upadao u riječ Lovrenu tijekom svjedočenja sudac ga je izbacio iz sudnice do kraja dokaznog postupka.

Na pitanje suca zašto je danas promijenio iskaz koji je dao USKOK-u 18. veljače 2016., Lovren je odgovorio da mu je toga dana kći bila na operacijskom stolu, da je iskazivao 6 sati, da je bio izvan sebe te da su se u USKOK-u ružno ponašali prema njemu.

Oštetili Dinamo za 116 milijuna kuna

Optužene USKOK tereti da su oštetili Dinamo za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. 

Lovren je nešto prije deset sati stigao na Županijski sud u Osijeku, a nekoliko minuta nakon njega stigao je i Zdravko Mamić unatoč ozljedi od nedavnog ranjavanja.  

 

Prvo Lovrenovo svjedočenje u lipnju nije uspjelo. Netom prije njegova ulaska u sudnicu, Zdravko Mamić na buran se način razišao sa svojim odvjetnicima, Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću. Mamić je scenu koja je prethodila otkazivanju punomoći napravio usred svjedočenja Saše Lovrena, Dejanova oca.

Dejan Lovren i tada je došao na sud, no objasnili su mu da ne može svjedočiti jer je Zdravko Mamić napravio eksces. Tada je dogovoreno da će svjedočiti početkom rujna, kada bude okupljanje za reprezentaciju. 

Lovren bi trebao svjedočiti o detaljima vezanima za njegov transfer u francuski Lyon 2010. godine uz obeštećenje od 66 milijuna kuna. Prema optužnici USKOK-a Lovrenu je tada protuzakonito isplaćeno 50 posto toga iznosa, a veći dio tog novca završio je kod braće Mamić

USKOK tvrdi da je i u ovom slučaju, kao i u slučaju Luke Modrića, aneks ugovora o transferu sklopljen naknadno te da je na tom ugovoru nevjerodostojan Lovrenov potpis.

Lovren je svjedok optužbe, baš kao što je to bio i Luka Modrić, koji je svjedočeći u lipnju promijenio svoj raniji iskaz i tvrdio da se ključnih detalja zapravo ne sjeća. 

Lovren je trebao svjedočiti 14. lipnja, a tih se dana nekoliko puta našao u hrvatskim medijima.

U noći na 15. lipnja Lovrenu je provaljeno u stan u Zagrebu. Nekoliko dana kasnije, 17. lipnja, Lovren i Mamić bili su gosti na vjenčanju nogometaša Matea Kovačića. Na internetu se uskoro pojavila snimka Mamića i Lovrena kako zajedno na bini, držeći se za ruke, (Zdravko Mamić gol do pasa) pjevaju refren narodnjačkog hita znakovita naslova "Ne može nam ni'ko ništa". 

Nešto ranije toga dana objavljena je i fotografija snimljena u jednom zagrebačkom restoranu. Na fotografiji su na zajedničkom ručku snimljeni Mario Mamić, sin Zdravka Mamića, Dejan Lovren i još jedna osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene