Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije kriva Vlada?

POSTOJI NACRT ZAKONA Zašto već nemamo jeftiniji internet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je stiglo upozorenje pred tužbu od Europske Komisije. Bruxelles od Zagreba traži da u roku od dva mjeseca prihvati zakonske mjere kojima bi se smanjili troškovi postavljanja mreže za brzi Internet.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kažu da je nacrt zakona spreman, ali nije mogao biti prihvaćen zbog izvanrednih okolnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Europska komisija oštro je upozorila 19 država članica, među kojima je i Hrvatska - ako ne smanjite troškove postavljanja mreža za brzi internet, tužit ćemo vas Sudu Europske unije i tražiti novčane kazne. O čemu se radi, pojašnjavaju u HAKOM-u.

''Ovdje govorimo o tome da je nužno infrastrukturu, neku drugu poput struje, vode, plina, koristiti kako bi upravo smanjili troškove postavljanja tih mreža koje će to nama omogućiti'', rekao je Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a.

Komisija procjenjuje da će se troškovi uvođenja smanjiti i do 30 posto. ''Ovdje ne govorimo o tome da internet kao mora takav biti niži, ali je logično da bi mogao biti niži ako su troškovi postavljanja tih mreža niži znatno nego danas'', rekao je Čavlović.

Direktiva iz Bruxellesa već je trebala biti prihvaćena, a u resornom ministarstvu kažu kako zakon nacrta imaju.

''Međutim zbog izostanka institucija koje su trebale donijeti taj zakon, prvenstveno raspuštanja Sabora i tehničke Vlade, nismo bili u mogućnosti zakon staviti u redovitu proceduru'', rekao je Jure Šarić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

U ministarstvu tvrde i da su o svemu obavijestili Bruxelles još u svibnju. Za komentar smo upitali i operatere. 'Trenutno je postupak izdavanja dozvola u Hrvatskoj preskup i dugotrajan, a troškovi korištenja nekretnina i zemljišta za polaganje mrežne infrastrukture nerazumno su visoki i ograničavaju daljnja ulaganja'', poručio je Hrvatskom telekomu.

''Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta kod nas leži u produljenju praktički monopola dominantnog operatora... Nestankom prave konkurencije, nestaje i potreba dominantnog operatora za investicijama'', priopćili su iz Vipneta.

''Investicije u mrežu i razvoj širokopojasnog pristupa internetu je dugoročan proces te se značajniji pomaci ne mogu očekivati u kratkom vremenu'', poručuju iz TELE2.

Stvari bi se mogle pomaknuti s mjesta kada se konstituira Sabor i zakon koji traži Europska komisija bude odobren.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene