Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela berba

ZBOG 'BIJELOG ZLATA' OSMIJEH IM NE SILAZI S LICA 'Ovo je brand, to Europa traži'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo je vrijeme za berbu kamilice! Kamere Dnevnika Nove TV posjetile su mirisna polja Podravine.

U Podravini padaju prvi otkosi bijeloga zlata, kako tamošnji proizvođači nazivaju kamilicu. Mladenu Dijakoviću iz Pitomače osmijeh ne silazi s lica, jer ove je godine odlično urodila.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Slika nije dostupna Vrijeme berbe Hit-kulture u poljoprivredi: Jagode, aronija i kamilica!

'Urod je ove godine izvrstan nikad ranije nismo počeli, a berba nikad duže nije trajala', kaže Mladen. Iz Đurđevca u Pitomaču Mladen na sušenje vozi stotine kilograma ovog ljekovitog bilja. Od toga će 95 posto uroda izvesti u zemlje Europske Unije.

'Kamilica je brand, svaka čast našim prijateljima dolje i mandarinama, ali to je tretirano pesticidima, ovo je ekološki, to Europa traži', rekao je Mladen.

I dobro plaća, a i poticaji su izdašni. Za hektar kamilice Grad Đurđevac proizvođače potiče s 1.000 kuna. Država daje 2.200 kuna, a Europska unija 350 eura potporu za ekološku proizvodnju.

'Nama je u interesu da se dosadašnja praksa promijeni, pšenica, kukuruz, jer kamilica može dati bogate urode', rekao je Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca. Ukupno gledano, za manja ulaganja - veći profit. Pa tko to ne bi poželio?

Nakon što su vrijedni radnici i radnice krenuli raditi u šest ujutro i radili cijeli dan, u blizinu Đurđevca dovezeno je 35 tona kamilice koja će se u sušarama sušiti 48 sati. Nakon toga će biti dobiveno 5 tona čiste kamilice od koje će se raditi razni proizvodi, pakirati i biti izvezeni u razne zemlje Europske unije.

'Osim čajeva, što je standardno, mogu se raditi kreme, masti, tržišna ulja', rekao je Mladen dodajući kako je to jedna od profitabilnijih proizvodnja u Hrvatskoj.

Od najvećih problema izdvaja nepravilnu primjenu pesticida. Kaže da je kamilica koju prodaje ekološka, a na susjednim poljima koriste se pesticidi te ukoliko ti pesticidi dođu u dodir s kamilicom, on je više ne može izvesti u pojedine zemlje EU.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene