Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog čestog mijenjanja optužnice

DORH POKREĆE ANALIZU HAŠKE PRESUDE VOJISLAVU ŠEŠELJU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi usporedbe inkriminacije za koje je terećen pred haškim sudom i one u pred Županijskim sudom u Osijeku, DORH pokreće analizu Šešeljeve presude.

Pred Županijskim sudom u Osijeku podignuta je optužnica protiv Vojislava Šešelja, priopćeno je iz DORH-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Užas u Bjelovaru: 55-godišnja žena ostavila majku u teškim uvjetima i iskorištavala ju Slika nije dostupna Aktualna tema Ministar o krahu slučaja Agrokor: DORH je birao tko će raditi vještačenje, a ne Vlada

Pojašnjavaju kako je na osnovi kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Odjel kriminalističke policije, od 21. rujna 1995., zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i dr. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (OKZ RH) protiv prvookrivljenog Veljka Kadijevića i dr. (25. okrivljenik je Vojislav Šešelj), Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 30. studenoga 1995. podnijelo zahtjev za provođenje istrage za navedena kaznena djela.

Na osnovi spomenutog zahtjeva Županijski sud u Osijeku je 5. siječnja 1995. donio rješenje o provođenju istrage te rješenje o određivanju pritvora protiv svih okrivljenika kao i okrivljenog Vojislava Šešelja. Isti dan sud je donio naredbu za izdavanje tjeralice protiv svih okrivljenika.

Nakon procesa mirne reintegracije tijekom 1997. spis je dostavljen na nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je 24. prosinca 2002. pred Županijskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv desetorice okrivljenika: Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića, zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i dr.

Cjelovita optužnica je objavljena kao prilog uz priopćenje od 28. rujna 2007.

Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 4. travnja 2007. spis je premješten u rad na Županijski sud u Osijeku.

Sukladno čl. 21. Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog, ratnog i humanitarnog prava nakon što je Tužiteljstvo MKSJ-a podiglo optužnicu protiv Vojislava Šešelja, Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju ima primat u vođenju kaznenog postupka u odnosu na kazneni postupak protiv istog okrivljenika i za isto kazneno u Republici Hrvatskoj, a sve sukladno navedenom Zakonu kao i Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s međunarodnim kaznenim sudom, slijedom čega je sud donio odluku o prekidu postupka protiv okrivljenog Vojislava Šešelja.

Nadležna pravosudna tijela Republike Hrvatske su u potpunosti surađivala s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju kao i sa samim Tribunalom na način da su istima ustupljeni svi podaci iz spisa predmeta protiv okrivljenog Vojislava Šešelja i dr. zbog kaznenih djela ratnih zločina u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da je optužnica Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta mijenjana, državno odvjetništvo će izvršiti analizu nepravomoćne presude MKSJ-a radi usporedbe inkriminacije u toj presudi i zločina za koje se okrivljenog Vojislava Šešelja tereti u Republici Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja državnog odvjetništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene