Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Invazija stršljenova

Stršljeni koji lete 40 km/h ubili 6 ljudi, hoće li stići do Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom prošle godine zabilježen je prvi primjerak u Torinu, što znači da su prešli Alpe

Francuski mediji ovih su dana izvještavali kako su azijski stršljeni, za koje se vjeruje da su u Francusku stigli prije desetak godina, uzrokovali smrt šest osoba u toj zemlji. Stručnjaci vjeruju da se opasni stršljeni prosječne veličine 50 mm sele prema Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

Kolika je opasnost da ovi stršljeni stignu do Hrvatske? Pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a Osijek dr. sc. Višnja Prus smatra da je teško vjerovati da će se do uskoro dogoditi, no upozorava da je tijekom prošle godine zabilježen prvi primjerak u Torinu, što znači da su prešli Alpe.

VIDEO Stršljeni ubili 40 osoba, ozlijedili preko tisuću!

'To ne znači nekakvu paniku, ali znači oprez', rekla je dr. Prus. Upozorava da je azijski stršljen mnogo opasniji od domaćih, s većom količinom otrova, te može izazvati smrtne posljedice i kod osoba koje nisu alergične.

Dr. Prus upozorava da ljudi koji vide stršljena trebaju ostati smireni i pribrani, bez uznemirujućih pokreta, kako se stršljeni ne bi osjećali ugroženima. 

'Ne vrijedi bježati, jer se za tu azijsku vrstu da leti gotovo 40 kilometara na sat, da dnevno može prijeći i po 100 kilometara i da slijedi svoje žrtve duže od 200 metara', kaže dr. Prus. Dodaje da treba biti oprezan pri konzumaciji hrane i pića, pogotovo u limenci, na otvorenom. (Agencija VLM)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene