Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daniel Srb

'Od Porfirija Perića očekujemo da osudi isticanje transparenta popa Đujića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka prava poslala je priopćenje u kojem žestoko osuđuje provokaciju srbijanskih navijača tijekom utakmice između Hrvatske i Rusije na Europskom prvenstvu u futsalu.

Hrvatska futsal reprezentacija oprostila se od natjecanja na Europskom prvenstvu nakon što je u posljednjem susretu C skupine u Beogradu odigrala 2:2 (1:1) s Rusijom. Navijači Srbije su na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića, a kada su to uočili predstavnici UEFA-e, njegova slika je maknuta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nisu učinili ništa' Srb: U Vladi premijera Zorana Milanovića sjede 'mađaroni' Slika nije dostupna Daniel Srb 'Pupovac sramotnim provokacijama optužio nevinog čovjeka'

Momčilo Pop Đujić bio je četnički vojvoda odgovoran za masovne pokolje hrvatskog civilnog stanovništva u Dalmaciji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Umro je u SAD-u 1999. godine.

HSP je osudio ovakvo ponašanje, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Hrvatska stranka prava žestoko osuđuje provokaciju srbijanskih navijača tijekom utakmice između Hrvatske i Rusije na Europskom prvenstvu u futsalu koje održava u Beogradu.

Srbijanski navijači su izvjesili transparent sa slikom četničkog vojvode, inače pravoslavnog svećenika popa Momčila Đujića. Radi se o četničkom vojvodi koji je odgovoran za masovne i brutalne pokolje hrvatskog stanovništva na prostoru Dalmacije i Like i Bosne.

Vodio je četničku dinarsku diviziju koja je došla u fokus javnosti u svezi slučaja zagrebačkog pravoslavnog episkopa Porfirija Perića i njegovog pjevanje pjesme o Dinari, kokardi i popu Đujiću.

Organizator je maknuo transparent na intervenciju predstavnika Uefe. Pitamo zašto ga nisu maknuli samoinicijativno. Zašto vodstvo Hrvatske reprezentacije zajedno s igračima nije odmah napustilo dvoranu u kojoj se slavi četnički ratni zločinac.

Hrvatska stranka prava smatra i traži od svih sportskih ekipa i pojedinaca, da ukoliko se na bilo kakvim natjecanjima pojave ovakvi i slični transparenti napuste natjecanje, jer igra i natjecanje se mogu izgubiti ali čast i hrvatski ponos nikada.

I na ovaj slučaj očekujemo reakciju dežurnih kritičara u javnosti da osude ovakve pojave, a najjače bi odjeknulo kada bi to učinio zagrebački episkop Porfirije Perić. Očekujemo njegovu reakciju!', stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik HSP-a, Daniel Srb.

Tepeš: Hoće li Pupovac, Pusić, Documenta, SDP i HNS osuditi incident u Beogradu

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) Ivan Tepeš upitao je u ponedjeljak hoće li Milorad Pupovac i njegove "Novosti" osuditi to što su na utakmici futsal reprezentacija Hrvatske i Rusije u beogradskoj Areni navijači Srbije na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića.

"Zanima me hoće li o ovome svoj komentar imati i uputiti osudu Milorad Pupovac i njegove "Novosti". On inače voli reagirati na političke poruke na sportskim događajima... ili ćemo opet svjedočiti dvostrukim mjerilima jer ovo sigurno neće okarakterizirati kao fašizaciju Srbije, a gledatelje filofašistima i filonacistima", napisao je Tepeš na svom facebook profilu.

Također, zanima ga i reakcija Zorana Pusića, Documente, SDP-a, HNS-a, Saveza antifašističkih boraca te "svih onih koji bi u slučaju slova "U" sazivali izvanredne konferencije za medije i maltretirali hvatski narod kojekakvim lovom na vještice i fašiste".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene