Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP tone

Istraživanje Crobarometra za Dnevnik Nove TV: HDZ premoćno vodi, mogli bi imati apsolutnu većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je uvjerljivo prvi, a SDP je u travnju pao. Pokazuje to redoviti Crobarometar koji objavljuje Dnevnik Nove TV.

HDZ je tako mjesec završio na 31,2 posto, a SDP je u travnju pao i trenutačno uživa potporu od 18,8 posto ispitanika.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug''

Istraživanje: Najbolji rezultati HDZ-a i SDP-a u godinu dana

HDZ stabilan, SDP 'pao', Most 'uzletio'

HDZ može biti zadovoljan jer je prvi, ali i jer već šesti mjesec postotak po postotak povećava prednost. SDP je u problemima - jedan mjesec gore, pa dolje, a sada su "pali". MOST se naciji tek predstavio i birači su ga već uvrstili među važne stranke. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar koje je od 1. do 15.travnja proveo Ipsos puls na 964 ispitanika.

HDZ mjesec završava na 31,2 posto i tako već šesti mjesec raste postotak po postotak. SDP je u travnju pao i to na 18,8 posto. Te dvije stranke već šest mjeseci imaju sličan ritam - HDZ malo po malo povećava prednost, a popularnost SDP-a ide gore-dolje. HDZ-ov bazen glasova, s obzirom na statističku pogrešku, u rasponu je od 27,8 do 34,6 posto, dok je SDP-ov od 15,9 do 21,7 posto.

Živi zid je u travnju na 13,9 posto. ORaH je na 7,7 posto, i od studenog je ova stranka u padu. Udruga MOST odmah na početku uživa potporu od 4,2 posto. Slučajno ili ne, upravo je 4 posto pao SDP, no ta dva trenda ne mogu se povezati. Milan Bandić 365 stranka ima potporu od 3 posto. I oni svi sami mogu ostvariti mandate.

Stranke od 1 posto

BUZ ima 1,9, HSU 1,6 posto, a Hrvatska Zora je na 1,4 posto. Slijedi HNS s 1,3 posto, Laburisti su na 1,1 posto, dok je IDS na 1 posto.

Stranke ispod 1 posto - sve su važne

Zatim slijedi niz stranaka koje imaju potporu manju od 1 posto, ali većina je već sklopila saveze i imat će zastupnike. HSS je, kao i HSP, na 0,8 posto, HDSSB je na 0,7 posto, dok Reformisti imaju 0,6 posto, kao i Radnička fronta. HSP Ante Starčević je na 0,5 posto, HSLS na 0,4 posto, a Hrvatska građanska stranka na 0,2 posto, kao i Nacionalni forum i SDSS. Grubišićeva lista je 0,1 posto. Za drugu stranku glasalo bi 0,9 posto birača, a neodlučnih je 6,8 posto birača.

HDZ-ova koalicija uvjerljivo prva

HDZ-ova koalicija uvjerljivo je prva s 33,8 posto potpore, a Kukuriku koalicija ima potporu 22,3 posto birača. HDZ-ovoj koaliciji se, s obzirom na statističku pogrešku, "bazen glasova" prostire od 30,3 do 37,3 posto birača, dok je kod Kukuriku koalicije taj prostor od 19,2 posto do 25,4 posto birača.

Živi zid na 15,9 posto potpore završava travanj. ORaH je na 6,6 posto, a MOST na 3,7 posto potpore. Bandićeva stranka je na 2,8 posto, a ostale stranke osvajaju 7,8 posto birača. Neodlučnih je 7,1 posto.

Optimizam raste, ali pesimizam dominira Hrvatskom

Hrvatskom većinom vlada pesimizam, i zbog smjera kojim ide Hrvatska, ali i zbog Vladinih politika. Da Hrvatska ide u lošem smjeru, misli 72 posto građana. Da ide u dobrom smjeru misli pak 22 posto birača.

Vladine politike ne podupire 71 posto ispitanika, a podupire njih 22 posto. Iako je stanje pesimistično, činjenica je da već šesti mjesec "mršavo" raste potpora Vladinim politikama, ali i smjeru kojim ide Hrvatska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene