Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Edukacija je važna

'Roditelji ne vide onu drugu stranu kako je to kad dijete oboli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjepivo protiv HPV-a nije obvezno, iako će biti uvršteno u kalendar cijepljenja. Roditelji mogu odbiti cijepljenje svog djeteta ovim cjepivom i za to neće snositi nikakve pravne posljedice, kao što je to slučaj s obveznim cjepivima. No, struka snažno zagovara cijepljenje. Zašto je ono važno za Dnevnik Nove TV rekla je dr. Božena Hader.

Zašto je cijepljenje važno?

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONAVIRUSA U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe

Cijepljenje je važno da spriječimo sve ove bolesti protiv kojih se i inače cijepimo, to su jako opasne bolesti - difterija, tetanus, veliki kašalj, protiv bakterije koja se zove Haemophilus influenzae i dječje paralize. Mi te bolesti kao pedijatri nikad vidjeli nismo. Te bolesti ne postoje zato što je upravo cijepljenje aktualno već duži period. Svi znamo da je sad epidemija ospica u tijeku u Zagrebu, pogotovo na Pešćenici gdje je bila kulminacija upravo zbog toga što cijepljenost nije bila velika.

Što se može napraviti u slučaju roditelja koji sumnjaju u kvalitetu cjepiva, koji se boje nuspojava? Može li se cijepljenje učiniti odgovornijim? Kako nuspojave svesti na najmanju moguću mjeru?

Od jeseni u prvim razredima srednjih škola dostupno cijepljenje protiv HPV-a

Mi pedijatri moramo roditelje, kad dođemo u ordinaciju, educirati, smiriti i reći o čemu je riječ. Ako nam i ne vjeruju uputiti ih u epidemiološku službu i objasniti da su cjepiva danas sigurna, ona su acelularna, provjerena su, prođu sve kontrole dok dođu do nas prema tome, nema straha da će se nešto dogoditi. Ja radim tu već pet godina, nikad nisam neku težu nuspojavu vidjela, eventualno nekakvu lokalnu reakciju, temperaturu, neki neutješeni plač. Tako da roditelje stvarno moramo uvjeriti, oni ne vide onu drugu stranu kako je kad dijete oboli pa kad s takvim teškim bolestima završi u Klinici za infektivne bolesti.

Dosta kontroverzi je bilo oko cjepiva protiv Hepatitisa B koje je dijete dobivalo u prva tri dana života.

To cjepivo nije povučeno nego je premješteno. Djeca se sada u rodilištu cijepe samo cjepivom protiv tuberkuloze, a cjepivo protiv hepatitisa B je pomaknuto u drugi mjesec života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene