Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjava liječnik

Česti ljetni problem: Kako prepoznati opasnosti za srce i čega se treba paziti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smijemo li vrući skočiti u more, rijeku, bazen? Smije li se nakon jela roniti i plivati i kako to djeluje na naše srce? Idu li kardiološki problemi, zajedno s nama, na godišnji odmor? Bezbroj pitanja na koje je odgovor dao prof. dr. sc. Jure Mirat, dr. med, subspecijalist kardiologije.

U ovotjednoj rubrici 'Vi pitate', koju donose Generali i PBZ, bavimo se ozbiljnom temom: Kako sačuvati zdravlje srca tijekom ljetnih vrućina?

"Ako je čovjek u godinama i ima zdravstvenih problema, ako ima nekakvih bolesti tipa koronarnih bolesti ili aritmije, onda sigurno treba paziti", govori za "Zdravlje na kvadrat" prof. dr. sc. Jure Mirat.

Takve osobe moraju se čuvati jer prilikom temperaturnih razlika skokom u hladno more ili rijeku može doći do kobnih posljedica, dodaje liječnik. No, mladi i oni bez ikakvih zdravstvenih problema mogu skakati u more ili hladnu rijeku bez ikakvih problema.

Smije li se nakon jela roniti ili plivati?

"To nije baš uputno. Poslije jela krv se akumulira u trbušnu stijenku i to je period kada je organizam osjetljiviji. Tako bi dva sata nakon jela ronjenje ili plivanje ipak trebalo izbjegavati, i za starije i za mlađe", govori dr. Mirat.

Je li ljeto posebno opasno razdoblje za srce, kako se ponašati u ovom ljetnom periodu i čega se još treba čuvati, pogledajte u emisiji "Zdravlje na kvadrat" ove subote prijepodne na Novoj TV.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene