Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIje sve tako loše

Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle su godine 144 hrvatske obitelji donirale organe svojih najmilijih i tako spasile 354 života onih koji su čekali na bubreg, jetru, srce ili neki drugi organ, ali i pomogle da Hrvatska ostane na samom svjetskom vrhu po broju transplantacija, donora i s najkraćim listama čekanja na organe, priopćili su iz Hrvatske udruge Transplant u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, 26. svibnja.

Hrvatska udruga Transplant u nedjelju i obilježava deset godina svog postojanja.

Pročitajte i ovo Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima Slika nije dostupna U VRHU EUROTRANSPLANTA Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati

Naša je zemlja trenutačno prva u svijetu po broju presađenih jetri i bubrega te druga u presađivanju srca, a zahvaljujući visokoj svijesti javnosti o potrebi darivanja organa lista čekanja smanjenja je u posljednjih pet godina za 37 posto.

Hrvatsku udrugu Transplant osnovali su pacijenti s presađenim organima koji su smatrali da se moraju angažirati kako bi "priča" o transplantaciji i darivanju organa zaživjela u javnosti.

Svoju desetu obljetnicu simbolično će obilježiti u nedjelju kod skulpture Dar života u parku Bundek, gdje će zapaliti svijeće i ostaviti cvijeće u znak zahvalnosti svim darivateljima organa i članovima njihovih obitelji.

Uz članove udruge bit će tu i članovi obitelji darivatelja organa te prijatelji Udruge, koji će potom otići na misu u Crkvu svetoga Križa u Sigetu.

"Zadovoljni smo što Hrvatska iz godine u godinu bilježi izvrsne rezultate u transplantaciji i darivanju organa te želimo zahvaliti obiteljima koje su u prošloj godini darovale organe svojih najmilijih i tako spasile 354 osobe", kaže Mirela Pandžić, kojoj je 2003. presađeno srce.

Hrvatski liječnici ponovno dokazuju da su među najboljima na svijetu!

Lani je u Hrvatskoj presađen 361 organ, među kojima 197 bubrega, 15 jetara, 34 srca i 5 gušterača.

Od 2010. do danas lista čekanja za transplantaciju smanjila se za 37 posto, tako da hrvatski pacijenti na jetru čekaju u prosjeku 15 dana, na bubreg manje od godinu dana, a na srce u prosjeku 70 dana.

"U slučaju urgentne liste pacijenti dobiju organ u roku 48 sati. Sve to ne bi bilo moguće da nemamo sinergiju struke, Udruge i medija jer imamo izuzetno visoku stopu realiziranih darivatelja koja iznosi 33,5 na milijun stanovnika", navodi Mirela Pandžić.

Svakog dana 12 osoba u Europi umre zbog nedostatka organa za transplantaciju, no ministar zdravlja Siniša Varga nedavno je izjavio kako u Hrvatskoj praktički nema liste čekanja na presađivanje organa dok na listama čekanja u Europi na transplantaciju čeka više od 50.000 ljudi.

U Hrvatskoj se danas uspješno presađuju gotovo svi organi, izuzev pluća, te je u tom slučaju hrvatskim pacijentima osigurano liječenje u Beču. Najčešće se transplantiraju bubrezi, gušterača, jetra, pluća, srce i tanko crijevo. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene