Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaz vidi u EU fondovima

'Imamo probleme koji se ne mogu riješiti preko noći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima najveći problem sa stanjem u građevinarstvu i osobnoj potrošnji, kazao je Branko Grčić, komentirajući podatak o padu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju.

Hrvatska ima pozitivne ekonomske pokazatelje, kao što su rast industrijske proizvodnje i izvoza te pad nezaposlenosti, no ima i probleme koje ne može riješiti preko noći a to je teško stanje u građevinarstvu i osobnoj potrošnji, kazao je danas u Šibeniku potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, komentirajući podatak o padu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

BDP u drugom tromjesečju PAO 0,8 posto!

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 11. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

Stanje se nije promijenilo u zadnja tri mjeseca, unatoč nekim pozitivnim pokazateljima kao što je rast industrijske proizvodnje, rast izvoza za više od 13 posto u prvih šest mjeseci, pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, s više od 20.000 manje nezaposlenih ove godine u odnosu na isto vrijeme lani, naveo je Grčić.

'Imamo probleme koji se ne mogu riješiti preko noći, a to je teško stanje u građevinarstvu i u osobnoj potrošnji. Ono što Vlada čini na pripremi velikih projekata, vrijednih nekoliko milijarda eura, koje ćemo sufinancirati iz EU fondova, sigurno će opet potaknuti građevinarstvo u Hrvatskoj. Tu vidimo jedno od mogućih izlaznih rješenja', istaknuo je Grčić.

Dodaje da Vlada ovih dana priprema mjeru kojom će kroz porezni sustav povećati plaće u Hrvatskoj za gotovo milijun zaposlenih, čim bi se trebala potaknuti osobna potrošnja kao ključni drugi kritični element u samoj strukturi BDP-a.

Totalni potop: Hrvatski vanjski dug dosegao 108 posto BDP-a!

'I to je ono što mogu poručiti, Vlada upravo radi ciljano, s ciljanim mjerama na one komponente koje danas negativno pridonose BDP-u. Ali isto tako očekujemo da privatni sektor, sa svoje strane, učini sve da se nastave ovi pozitivni trendovi, prije svega u industriji, ali i drugim sektorima, osim građevinarstva, u preostalom dijelu ove godine, a ja bih rekao, posebno u idućoj godini koja bi trebala donijeti preokret', istaknuo je Grčić.

Na pitanje hoće li ministarstvo kompenzirati jedinicama lokalne samouprave prihod koji će izgubiti od poreza na dohodak, Grčić je odgovorio kako će negdje to učiniti, ali je dodao kako bi se jedinice lokalne samouprave popratno trebale restrukturirati.

Na pitanje što će donijeti najavljeno ukidanje dodataka na plaće, ministar je odgovorio kako se neće ukidati svima. 'Napravit će se analiza i ukidat će se samo u ekstremnim slučajevima, kada se evidentira više istih dodataka na jednu plaću', naveo je Grčić.

Ministar Grčić u Šibeniku je boravio u društvu rumunjskog ministra EU fondova Eugena Orlanda Teodorovicia s kojim je, u pratnji predstavnika Grada i Županije šibensko-kninske, obišao novootvorenu tvrđavu sv. Mihovila koja je u najvećoj mjeri financirana sredstvima iz EU fondova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene