Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplotni udar ne prestaje

VIŠE OD 1.100 UMRLIH - Vrućina je tolika da se tope ceste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplotni val koji već tjedan dana hara nastavit će se i sljedećih dana.

Toplotni udar koji već tjedan dana hara Indijom odnio je više od 1100 života i nastavit će se sljedećih dana, objavile su vlasti u srijedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nadprosječno toplo Red sunca, red kiše: Prognostičar Dnevnika Nove TV otkriva kakav će biti nadolazeći vikend Ilustracija Obustavljena proizvodnja Otkriveno još otrovnih sirupa za djecu: Povezani sa 141 umrlim djetetom u svijetu

Najteže je pogođen jug zemlje, a velik broj stradalih su građevinski radnici, beskućnici i starije osobe.

U New Delhiju meteorolozi predviđaju nastavak temperatura oko 45 Celzijevih stupnjeva idućeg tjedna, što će dodatno otežati život tisućama koje žive na ulici.

BROJ UMRLIH IZ DANA U DAN SVE VEĆI Do sada umrlo oko 750 ljudi

'Poboljšanje treba nastupiti nakon 2. lipnja kada se očekuju obilnije kiše', rekao je za AFP Brahma Prakash Yadav iz Indijskog meteorološkog zavoda.

Stotine ljudi, uglavnom siromašnih, umire svake godine od vrućine, a deseci tisuća ostaju bez električne energije.

U državi Andhra Pradeshu, najteže pogođenoj, od 18. svibnja je umrlo gotovo 900 ljudi pa vlasti organiziraju raspodjelu vode.

Poljodjelci s nestrpljenjem očekuju kišu

U susjednoj državi Telangani, gdje se temperatura za vikend popela na čak 48 Celzijevih stupnjeva, u tjedan dana je umrlo više od 200 ljudi.

Jedanaest ih je umrlo u Orissi, na istoku, a 13 u susjednom Zapadnom Bengalu.

U Gurgaonu, blizu New Delhija, stanovnici ostaju bez električne energije i do deset sati na dan, budući da je mreža preopterećena zbog velikog broja klimatizacijskih uređaja. U nekim regijama temperature su bile toliko visoke da su topile dijelove asfalta na cestama.

VAL VRUĆINE usmrtio više od 430 osoba

'Osobno sam svjedočio smrti trogodišnjeg djeteta zbog velike vrućine. To je vrlo tužno. Vlada ne čini puno, ali kao pojedinci svi se trudimo', rekao je novinarima jedan muškarac.

Monsunsku kišu s posebnim nestrpljenjem očekuju poljodjelci. Oborine se krajem mjeseca očekuju u Kerali, na jugu, ali će im trebati tjedni da dođu do sušnih dolina na sjeveru zemlje. (Hina/Ma.B.))

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene