Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvrgava koža

Nova bolest širi se Europom: 'Početkom rujna doći će i do naših granica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem ljeta, hrvatske farmere, čini se, čekaju nove nevolje u obliku nove bolesti koja se naziva 'kvrgava koža'.

Europom se širi bolest goveda - kvrgava koža. Nakon Srbije, bolest je potvrđena i u Crnoj Gori i pred našim je vratima.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

'Za tu bolest nikad čuo, nikad pročitao, mada malo čitam jer nemam vremena. Mi radimo, možda netko misli da mi to možemo iz nekakvih novina, ali mi ne čitamo, mi dan i noć radimo', komentirao je Stevo Margetić.

I ne čudi što ne znaju jer u Europi se pojavila tek prošle godine. Ušla je preko Turske u Grčku, zatim u Bugarsku. Prvi slučaj u Srbiji se pojavio u lipnju, a sada je bolest potvrđena i u Crnoj Gori. Pred Hrvatskim je vratima.

'Mi smo svjesni da bolest ne možemo zaustaviti i da za mjesec, mjesec i pol, kraj kolovoza, početak rujna će doći do naših granica, ako ne i prije', komentirao je Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Meso i mlijeko mogu se konzumirati jer ova bolest goveda nije opasna za ljude. Prenose ju komarci, muhe i krpelji. Da je govedo zaraženo, najlakše je prepoznati po - visokoj temperaturi do 41 stupanj, iscjetku iz nosa i oka, pojačanom slinjenju te čvoričima na koži veličine i do 5 centimetara.

'Ukoliko se bolest pojavi u stadu ubijaju se sva goveda, država plaća odštetu, ali nikad ta odšteta ne može trenutačno nadomjestit situaciju', dodao je Kiš.

Preventivno se goveda mogu cijepiti, a u Hrvatsku je 30 tisuća cjepiva već stiglo.Cijepiti znači i ograničenje u trgovini živih životinja i proizvoda. No, proizvođačima bi pojava ove bolesti, mogla biti samo jedan u nizu problema. Za početak se preporučuje tretirati farme registriranim insekticidima.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene