Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija predsjednika Živog zida

Ivan Vilibor Sinčić nije volio izlaske: 'Mislila sam da će biti neki ludi znanstvenik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, prvi je zapaženi rezultat ostvario na predsjedničkim izborima 2014./15. godine, kada prvi put postaje poznat široj javnosti kao političko lice. Njegova stranka na prethodnim je parlamentarnim izborima osvojila jedan saborski mandat, pa je postao saborski zastupnik, pod motom da želi dobiti priliku da 'oslobodi Hrvatsku dužničkog ropstva'.

Predsjednik Živog Zida, Ivan Vilibor Sinčić prije prošlih parlamentarnih izbora poručio je da se deložacijama bavio, bavi se i bavit će se ako treba i nakon parlamentarnih izbora.

Pročitajte i ovo Josip Manolić u 105. godini Preminuo je Joža Manolić! Bio je dobar i s Tuđmanom i s Titom, rušio je i gradio sisteme Slika nije dostupna Predstavili plan mirovinske reforme Lovrinović i Sinčić uvjereni: 'Od snažnih opcija ostajemo jedino mi'

Upravo je zbog deložacija, kao aktivist Živog zida, privođen nekoliko puta. A jedna od misija njega i njegove stranke, kako tvrde, je oslobođenje Hrvatske od dužničkog ropstva i kreditnog sustava. Na deložacijama se, kako je i rekao, nastavio pojavljivati i kao saborski zastupnik.

Sinčić je veliki uspjeh postigao na predsjedničkim izborima 2014. kada je sa 16,42 posto osvojenih glasova zauzeo treće mjesto, nakon Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića.

Rođen je 1990. godine u Karlovcu u kojem je završio Matematičku gimnaziju, a onda u Zagrebu upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva, smjer automatizacija.

Sinčić se rado hvali sudjelovanjem u prosvjedima protiv HDZ-ove vlade 2011. godine. Na lokalnim je izborima bio na čelu liste Saveza za promjene.

Na predsjedničkim izborima se osim po godinama istaknuo i, u odnosu na ostale kandidate, skromnom imovinskom karticom u kojoj je stajalo da je vlasnik samo jednog poljoprivrednog zemljišta vrijednog 3.000 kuna s mjesečnim honorarom od 3.500 kuna.

Kao saborski zastupnik istaknuo se redovitim dolascima na sjednice i saborske odbore, te odbijanjem brojnih povlastica poput naknade za odvojen život, te plaćene stanarine za najam stana u Zagrebu.

Na predstojeće izvanredne parlamentarne izbore Živi zid izlazi sa strankama Promijenimo Hrvatsku, Udrugom Franak, te Akcijom mladih. Slogan koalicije je Jedina opcija.

'Završilo je vrijeme demagogije, došlo je vrijeme odgovornosti. Svi oni koji su imali priliku - gospodo: došlo je vrijeme odgovornosti. Mi vas nismo nikada štedjeli, sa sjajnim rezultatom mi ćemo vas poraziti i prokazati. Došlo je vrijeme da Hrvatska postane normalna zemlja. I mi ćemo u tome uspjeti', poručio je nedavno Sinčić.

Zanimljiv je podatak da si je ime Vilibor dodao sam prije nekoliko godina. Za razliku od svojih vršnjaka nije obožavatelj izlazaka, a nedavno se oženio i svojom dugogodišnjom zaručnicom, također aktivisticom Živog zida, Vladimirom Palfi. Nedavno su dobili sina.

Zatvoren, tih i povučen

Najmlađi saborski zastupnik nosi i titulu političara kojeg je policija najviše puta pritvarala. Ivan Sinčić, danas je aktivist i političar, a u djetinjstvu je bio zatvoren, tih i povučen.

'Da sam očekivala od njega društveni angažman. Ne, zaista ne. Mislila sam da će biti neki ludi znanstvenik', kazala je njegova bivša razrednica, profesorica Martina Vičić Crnković.

26-godišnji Karlovčanin u gradu na četiri rijeke nizao je petice u matematičkoj gimnaziji. "Rasturao" je fiziku i geografiju, ali trojke su padale iz njemačkog i latinskog jezika.

"Sina", kako su ga zvali u srednjoj školi, nije volio izlaske, pa je prijatelje stjecao u školskim klupama i na nogometnim terenima.

'On ima jako veliko opće znanje, nevjerojatno pamti stvari, činjenice. Od njega si mogao prepisivati', rekao je Ivan Horvatin, Ivanov kolega iz razreda.

'Bio je on opušten, ali nije imao previše društvenih kontakata. S njim se moglo našaliti i imati društvene fore, ali nije bio za izlaske i druge stvari. No za nogomet je uvijek bio raspoložen', rekao je Vedran Anušić, prijatelj iz srednje škole.

Od srednje škole Sinčića zanima poljoprivreda, a i danas uzgaja batat. Ime Vilibor dodao je kada je navršio 18 godina, jer mu se svidjelo. A svidjela mu se i politika, očito više od obrazovanja. Student zagrebačkog FER-a fakultet je zamrznuo nakon završene tri godine elektroenergetskog smjera.

Političko sudjelovanje pomoglo je i na privatnom planu. U stranci upoznaje Vladimiru Palfi s kojom ima tromjesečnog sina Ksavera. Političko-ljubavni par sudjelovao je na desecima deložacija, među njima i na onoj zagrebačke obitelji Cvjetković.

'On je najmanje bio prisutan, ali dolazio je u ključnim momentima, ono što je moj opći dojam o njemu je da je vrlo mirna, staložena osoba, to nije čovjek od puno riječi, to su mu čak i predbacivali, međutim on je čovjek koji zna slušati', rekla je Marija Veronkica Cvjetković.

Pod njegovim vodstvom Živi zid ilegalno je ukopčavao struju Zagrepčanima. No dio deložarnih, koji nisu željeli pred kamere, zamjera mu borbu za njihove domove u predizborno vrijeme kako bi se prikupili politički bodovi. O Sinčiću javno nije želio ni dio bivših suradnika u Živom zidu. No nezadovoljni, kažu, manjkom demokracije su osnovali su nove političke stranke. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene