Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražuje

Pronašli smo čovjeka osumnjičenog da je na Jordanovcu uznemiravao djevojčicu: "Odgovorno tvrdim da nisam kriv"

Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4
Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4
Aktualno Galerija Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 1 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 1 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 2 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 2 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 3 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 3 +0 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4 Galerija 1/4 >>
Vijest o muškarcu koji je ispred škole na Jordanovcu pokušao odvesti sa sobom djevojčicu prestravila je sve roditelje. Njegove fotografije kolaju društvenim mrežama, poziva se na linč, stvorila se prava histerija. Novinarka Provjerenog, Ana Malbaša, istražuje zašto se to događa.

Prije mjesec dana novinarki Provjerenog prišao je muškarac, zamijenivši je za školarku. Nudio joj je 50 kuna da se ljubi s njim, pokušavao je namamiti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Slučaj smo odmah prijavili policiji.

Bez obzira na to što je na snimci jasno vidljivo da pohotni muškarac želi seksualno iskoristiti djevojčicu, kako on misli, prema zakonu, ako nema žrtve - nema zločina.

I zato je vijest o muškarcu koji je ispred škole na Jordanovcu pokušao odvesti sa sobom djevojčicu - prestravila sve roditelje.

Njegove fotografije kolaju društvenim mrežama, poziva se na linč, stvorila se histerija. Provjereno je istražilo zašto se to događa. Je li kriv zakon ili gubitak vjere u institucije?
Pronašli su i tog čovjeka i evo što je rekao.

Što možete reći vezano uz događaj koji se dogodio ispred Osnovne škole Jordanovac?

Šta da vam kažem. Imam dvojnika i to je to. Netko je nešto napravio, i evo vidite. Situacija je takva kakva je i sad ne možemo tu ništa promijeniti. Vidite i sami da živim u blizini škole, što ne mora značiti da sam sada ja krivac, ali dobro.

Jeste li vi bili sad prije nekoliko dana kada je bilo ispred Osnovne škole Jordanovac?

Ne. Ja sam išao biciklom na Dobri Dol do bankomata. Išao sam po gotov novac koji mi je bio potreban. Vjerovatno me je netko slikao od mjerodavnih i sad se ispostavilo kao da sam ja krivac zbog toga što sam se vozio na biciklu i zbog toga što sam išao na bankomat. Bankomat nije u krugu škole, on je na Dobrom Dolu, na platou.

A je li vas zvala policija?

Bio sam ja na razgovoru. To je bio obavijesni razgovor. Nije zasad još ništa konkretno, još je sve pod istragom. Tako da ne mogu ništa konkretno govoriti, ali ja odgovorno tvrdim da nisam kriv.

Jesu li vama onda izrekli zabranu pristupa školi?

Rekli su da u krugu od sto metara ne smijem prilaziti. Još je to sve skupa pod istragom. To što sam ja išao na bankomat biciklom, to nije ništa kritično, to nije grijeh.

Zašto su Vam onda rekli da ne možete pristupiti školi?

Zato što je sve još pod istragom, još sumnjaju u sve. Ne bih htio puno i detaljno o tome govoriti. Bolje bi bilo onda pitati njih.

Osumnjičen da je iza grmlja čekao učenicu

Ovo je bio razgovor s čovjekom osumnjičenim da je proteklog tjedna ispred osnovne škole na zagrebačkom Jordanovcu iza grmlja čekao učenicu petog razreda. Navodno ju je promatrao, dočekao na pješačkom rekavši da ga je njezina majka poslala da je pokupi iz škole. Djevojčica je uspjela pobjeći, a on je ispitan.

Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 3

"Policijski službenici IV. policijske postaje Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje i 48-godišnjaku izdali naredbu o određivanju mjere opreza - zabrana približavanja zoni Osnovne škole Jordanovac u krugu od 100 metara. Isto tako, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira Prekršajnom sudu u Zagrebu protiv 48-godišnjaka podnosi se optužni prijedlog", stoji u priopćenju MUP-a o ovom događaju.

Muškarac je pušten kući gdje živi s majkom koja kaže da njezin sin neće visiti po zatvorima.

"Moj sin mrava ne bi zgazio. Ne zbog toga što je on tu i zbog toga što mene sluša. On je jako sentimentalna i osjećajna osoba. Jednostavno, on kada vidi djecu, on bi se samo s njima igrao, on bi pričao i takve stvari. On nije takav, nije takva osoba. A možete si misliti kakav je taj koji je to napravio", govori njegova majka.

Na televiziji je, kaže, vidjela da je stvarni krivac uhićen.

"Bitno da je moj sin oslobođen, da se je našao onaj tko je to napravio", govori ona. Njezin sin dodaje kako je sve još pod istragom.

Ravnatelj škole boji se da se stvara prevelika panika

Ravnatelj osnovne škole, nije želio pred kamere, on je samo telefonskim putem kazao kako od početka ove priče ne daje izjave novinarima. Rekao je i kako se boji da se od ovog slučaja stvara prevelika panika.

No, isto ne misle stanovnici kvarta. Zbog svega što se dogodilo, zabrinuti su za svoju djecu i unuke.

Revoltirani što je osumnjičenik brzo pušten na slobodu, brojni građani reagirali su objavom njegove fotografije. Brzinom munje proširila se po društvenim mrežama.

Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 2

Iz ravnateljstva policije poručuju da istraga još traje i mole građane da ne uzimaju stvar u svoje ruke. Kažu i da su zone škola i vrtića policiji u stalnom fokusu.

"Na najbenignije dojave o mogućem ugrožavanju djece u zonama škole mi smo i u obavezi i u prioritetu i u obavezi nam je provjeriti o čemu se radi. Nakon što izvršimo te provjere, nakon što rasvjetlimo samu okolnost tog događaja ili nekakve sumnje policija  onda tek razmatra mehanizme zaprečavanja i sprečavanja svakog vida opasnosti da se takvo ponašanje ne ponovi", govori Dragan Josipović, voditelj Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji.

Od optužnice do pravomoćne presude put je dug

Mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba, objašnjava odvjetnik Milko Križanović, ključno je kazneno djelo koje štiti djecu.

"Štiti djecu i od samih tih predatora koji pokušavaju to učiniti, ali iz nekih razloga to nisu uspjeli. Ako je to puki slučaj, ako je to onda to onda zapravo možemo s pravom govoriti da se radi o pokušaju koji je podoban da se protiv takve osobe podnese kaznena prijava koja će kasnije da urodi optužnicom", kaže odvjetnik Križanović.

No, od optužnice do pravomoćne presude put je dug.

"Često osobe za koje se pokrene postupak na način da izgleda da su krive, dugo se čeka na presude. To je loše i za osobe za koje se procesuira i za žrtvu i za društvo. Ja sam još prije dvije godine najavio da je potrebno napisati novi zakon o kaznenom postupku", kaže Orsat Miljenić.

Dug je izgleda i put do izmjena kaznenog zakona. Tek iduće godine planira se oformiti radna skupina koja bi trebala razmotriti određene izmjene postojećeg kaznenog zakona, pa i vezano uz spolne delikte na štetu djece.

Svako kazneno djelo učinjeno protiv seksualne slobode djeteta nije automatski pedofilija. Pedofilija je seksualni poremećaj kod kojeg osobu uzbuđuju djeca koja nisu spolno razvijena.

"Ja bih rekao da prvo zaista treba vidjeti zbog čega je to osoba napravila. Ako ima pedofiliju, to ne znači da će ta osoba biti pošteđena kazne. Pedofil nije neubrojiva osoba, pedofil će i dalje ići u zatvor. Ali mu treba uz tu zatvorsku kaznu pružiti i liječenje jer je to najbolja prevencija. Bez liječenja je veliki rizik da će se to u budućnosti ponoviti", govori Goran Arbanas, psihijatar na Klinici za psihijatriju "Vrapče".

Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4 Bez žrtve nema zločina (Foto: Dnevnik.hr - 4

Hrabri telefon zbog ovakvih situacija često zvoni.

"Važno je svaki takav slučaj prijaviti odrasloj osobi koja onda to treba prijaviti policiji. I biti oprezan. Puhati i na hladno ako je potrebno", govori Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

Policija je zabilježila 547 kaznenih djela spolnog karaktera usmjerenih prema djeci. Stvarnu brojku pokušaja teško je znati kada svaki pokušaj ne bude i kazneno djelo. Nekada zbog toga što kaznenog djela nije ni bilo, a nekada zato što za samo djelo nije bilo članka u postojećem zakonu.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene