Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMETNA (NE)KULTURA

AGRESIVNI VOZAČI Koliko često na njih nailazite? Evo što kažu stručnjaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog raznih okidača i frustracija često imamo prilike na našim cestama vidjeti cijeli niz agresivnih ispada poput prebrze vožnje, vožnje slaloma, psovanja, neprimjerenog gestikuliranja, oduzimanja prednosti i sličnih oblika koji su odraz nedostatka kulture i neodgovornog ponašanja u prometu.

Danas sve više možemo primijetiti agresivne i nekontrolirane ispade kod nekih sudionika u prometu. Ubrzan stil života, velike gužve, nestrpljivost, pogrešni postupci drugih vozača samo su neki od čimbenika koji uzrokuju stres, frustracije i agresivno ponašanje u prometu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Zagrebu - 1 Hitne službe na terenu VIDEO/FOTO Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na krovu Dan bez mobitela u prometu - 5 Dan bez mobitela u prometu Glavne ubojice na cestama: "Moram priznati i biti iskren da ja to nekada radim"

'Mi imamo agresivnost kao jednu osobinu ličnosti koja je kod svih, pomalo je ima kod nekih više kod nekih to je to manje zastupljeno, a agresija je jedan od načina reagiranja na frustrativnu situaciju situaciju a frustracija nastane onda kada naiđemo na prepreku', rekao je Zlatko Bočkal, umirovljeni profesor psihologije.

'Ljudi koji tako reagiraju su nesigurni, žure, frustrirani nezadovoljni itd. I kad gledamo stanje u našem društvu, kad gledamo medije, kad gledamo društvena kretanja i sve ono što se događa oko nas to je samo reakcija na stvari koje nam idu na živce i to se zovu okidači', rekao je Zlatko Kalapoš, life coatch za osobni razvoj.

Zbog raznih okidača i frustracija često imamo prilike na našim cestama vidjeti cijeli niz agresivnih ispada poput prebrze vožnje, vožnje slaloma, psovanja, neprimjerenog gestikuliranja, oduzimanja prednosti i sličnih oblika koji su odraz nedostatka kulture i neodgovornog ponašanja u prometu.

'Tamo gdje je razina kulture niža, tamo su i onda agresivnija ponašanja i na višoj razini to je jedan zapravo kulturološki problem. U razvijenijim zemljama u kulturnijim zemljama sigurno je da je razina agresivnog ponašanja u prometu niža nego što je to u drugim zemljama', kazao je Nenad Zuber.

Svijest javnosti o opasnostima i rizicima takvog ponašanja je mala, prema anketi koja je bila provedena prije par godina u Hrvatskoj s uzorkom od 10.000 ispitanika, može se primijetiti kako su neki oblici agresivnog ponašanja za vozače prihvatljivi.

'Na primjer 17% ispitanika je izjavilo da je spremno pucati na drugog vozača zato što im smetaju u prometu ili su učinili nekakvu pogrešku', napominje Zuber.

28% vozača u autu ima polugu, oružje ili nešto slično kako bi mogli reagirati na ponašanje drugih vozača u prometu. 21% vozača je izjavilo da izlazi iz automobila i upušta se u prepreku i svađu sa drugim vozačima nakon problema u prometu. 82 % ispitanika ismijavaju ili kritiziraju druge vozače pred suputnicima u svojem autu.

Neprijateljsko ponašanje

Agresivni vozači svoje neprijateljsko ponašanje usmjeravaju prema ostalim sudionicima prometa, kao reakcija na takvo ponašanje često se od drugog vozača javlja uzvraćanje sličnim ponašanjem što može i dodatno pogoršati situaciju stoga ako se nađete u takvoj situaciji najbolje moguće rješenje je ne ulaziti u sukob ili rasprave s takvom osobom.

'Dakle savjet koji je bitan: nastojte nikad osobi koja je agresivna gledati u oči, jer čim ste vi njega pogledali u oči to je njemu izazov i sad ste razbuktali njegovu želju za svađom, napadom dakle ne maknite se odmaknite pogled i ako je moguće velim maknite se od njega', napominje profesor Bočkal.

'Najbolje je ignorirat takvog vozača jer ako ulazimo u sukob, naravno on je spreman se s nama potuć', on je spreman nam uništit auto, ignorirat ga i nastavit dalje', kaže Kalapoš.

Veliki problem su i vozači koji u prometu agresivne ispade imaju pred svojom djecom i na taj način im pružaju loš primjer. Vjerojatno će negativnu praksu potom i sami primjenjivati kada postanu sudionici prometa.

'Ne zaboravimo, mi odrasli smo uzor našoj djeci u automobilu i da djeca preslikavaju naše oblike ponašanja i evo savjet roditeljima da vode računa o tome ne sad samo kad su s djecom i da budu što manje agresivni', poručio je Zuber.

Nažalost, agresivnu vožnju je teško sankcionirati jer prema našim propisima ona nije zakonom definirana i trenutno spada u remećenje javnog reda i mira. Stoga jedino što nam preostaje je prepoznati i razumjeti svoje i tuđe ponašanje u prometu, te ga znati kontrolirati kako bi sudjelovanje u cestovnom prometu bilo sigurnije.

Emisiju 'Bez kočnica' pogledajte besplatno na novatv.hr.

Emisija 'Bez kočnica' nastaje pod uredničkom palicom Dubravka Kolarića, a voditeljica emisije je Melania Tresk.Emisija će obrađivati niz zanimljivih tema iz automobilske industrije. Gledatelji tako imaju priliku u magazinu pogledati testove najnovijih modela automobila, reportaže sa sajmova automobila, a magazin donosi i niz korisnih savjeta o održavanju limenih ljubimaca. Magazin 'Bez kočnica' donosi i presjeke najzanimljivijih auto izložaka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene