Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke o punomoći

'Bandićev potez je očekivan, no način je sramotan i nedopustiv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Bandićevu odluku o davanju punomoći Vesni Kusin stigle su i prve reakcije gradskih dužnosnika.

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je, komentirajući odluku gradonačelnika Milana Bandića da Zagreb umjesto Sandre Švaljek ubuduće vodi njegova zamjenica Vesna Kusin, istaknuo kako očekuje da se ova zagrebačka kriza što prije raspetlja, kako bi se Zagreb okrenuo budućnosti.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Slika nije dostupna Bez tenzija Kusin: Prvo ću razgovarati sa Švaljek; Švaljek: o svemu sutra na 'presici'

Bernardić je novinarima, u stanci zasjedanja Gradske skupštine, izjavio kako Zagreb nije privremeni grad da ima privremenu upravu. "Zagreb se treba okrenuti budućnosti i stvarati perspektivu za sve građane koji u njemu žive i ne baviti se ovakvim vatrogasnim mjerama, a Zagrepčani ne smiju biti taoci ove zagrebačke krize i zato očekujem da se to što prije raspetlja", iporučio je.

Bernardić je istaknuo da su ključevi raspetljavanja ove zagrebačke krize u rukama gradonačelnika Bandića, koji se zbog sumnji u financijske malverzacije na štetu grada nalazi u remetinečkom istražnom zatvoru.

"Mi ćemo se nastaviti boriti u interesu građana grada Zagreba za sve dobre odluke, za pošteno, transparentno upravljanje, da se svaka kuna troši na pošten i transparentan način i da, što je najvažnije, Zagreb bude grad koji stvara priliku ljudima koji ovdje žive", naglasio je Bernardić.

Izrazio je zadovoljstvo što je na Skupštini prihvaćen SDP-ov da se stipendije, koje se dodjeljuju učenicima i studentima s invaliditetom, po iznosu izjednače sa stipendijama koje se dodjeljuju učenicima i studentima. "To je po meni glavna vijest", poručio je Bernardić.

''Da je normalna situacija to bih nazvao egzibicionizmom'

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je u četvrtak kako bi da je normalna situacija, odnosno da gradonačelnik Milan Bandić nije u pritvoru, egzibicionizmom nazvao njegovu odluku da je punomoć za obnašanje gradonačelničke dužnosti povukao Sandri Švaljek te je dao svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin.

"Da je normalna situacija to bih nazvao egzibicionizmom. No, s obzirom da se Bandić nalazi u teškoj životnoj istuaciji, to mu toliko ne zamjeram", kazao je Mikulić novinarima u Gradskoj skupštini.

Apelirao je na sve koji vode politiku Grada Zagreba da se vode samo ineteresima grada i njegovih građana. Upitan znači li ova situacija krizu vlasti u Zagrebu, Mikulić je kazao da će HDZ uvijek podržavati ono što je dobro i u interesu Zagrepčana. "Sve ono što nije, tražit ćemo da se promijeni i da budu bolji prijedlozi kako bi ih mogli podržati u ime Grada Zagreba", rekao je, najavivši da će HDZ podržati prijedloge svakoga onog tko u njih integrira interese Zagrepčana, bez obzira na ime i prezime.

Bandić donio odluku: Vesna Kusin je na čelu Zagreba

Istaknuo je kako ne zna hoće li ova situacija dovesti do prijevremenih izbora u Zagrebu, ponoviviši kako nije dobro da je Zagreb taoc pojedinca, odnosno njegove odluke hoće li ili neće dati ostavku.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Mario Župan ocijenio je kako je ova situacija pokazatelj da je riječ o sukobu unutar liste Milana Bandića, odnosno da su u sukobu između njega i njegove zamjenice Švaljek prevladali osobni interesi iznad interesa Grada.

Kako se vodi (gradska) politika...

HNS-ov zagrebački zastupnik Tomislav Stojak izjavio je u četvrtak kako je očekivao odluku gradonačelnika Milana Bandića da za poslove vođenja grada ovlasti svoju zamjenicu Vesnu Kusin, a tu ovlast oduzme drugoj zamjenici Sandri Švaljek, no način na koji je to izvedeno na Gradskoj skupštini ocijenio je apsolutno nedopustivim i sramotnim.

Stojak je izjavio kako se tjednima najavljivala takva odluka gradonačelnika, koji na to ima pravo i u tom smislu je sve u skladu sa zakonom, Poslovnikom i Statutom. "No, način na koji je to danas napravljeno, ovdje kod nas u Skupštini, mislim da nam je svima u Gradu Zagrebu na sramotu. Način na koji je gospođa Švaljek dobila papir ispred sebe na stol, odnosno kuvertu iz Remetinca, a gospođa Kusin novu ovlast je apsolutno nedopustiv", poručio je.

"Mislim da bi trebalo objasniti gospodinu Bandiću da se tako politika ne smije voditi, jer ovaj način na koji je to danas napravljeno je sramotan za njega, prvenstveno, naravno i za sve nas u Gradu Zagrebu. Ipak se radi o dvije zamjenice gradonačelnika, a da netko ulazi kao šerif u dvoranu i onako s visoka daje papire na potpis dvjema zamjenicama gradonačelnika je nedopustiv", istaknuo je Stojak.

Nedopustivim i sramotnim ocijenio je i da je "osobni tjelohranitelj gradonačelnika Milana Bandića ušao u dvoranu Gradske skupštine i donio kuvertu te čekao dok Švaljek i Kusin nisu potpisale". To se, napomenuo je, dogodilo za vrijeme završnog obraćanja zastupnicima načelnika Policijske uprave zagrebačke, odnosno na raspravi o Izvješću o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2014. godini.

Stojak je rekao kako nakon Bandićeva davanja ovlasti Vesni Kusin ne misli da će doći do prijevremenih izbora u Zagrebu, jer će Bandić, kazao je, s njom imati puno bolji odnos nego što je imao sa Švaljek te će "zapravo nastaviti upravljati Zagrebom bez izbora".

"Mi smo kao gradski HNS rekli jasno naš stav da je ova situacija u gradu Zagrebu u zadnjih šest mjeseci apsolutno loša, da Grad ne funkcionira i da bi najpoštenije prema svima nama u Zagrebu bilo da se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsku skupštinu", naglasio je Stojak.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene