Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li bio zaštićen?

Bandić o 'kulturocidu u centru grada': O rušenju zida s grafitima pitajte HŽ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je u subotu novinarima kako o rušenju dijela zida s grafitima u Branimirovoj ulici treba pitati Hrvatske željeznice.

"Ako je to bio zaštićeni zid onda su morali dobiti odobrenje ureda, a ako nije bio zaštićen onda je to njihova stvar", rekao je Bandić u subotu na konferenciji za novinare "Akti gradonačelnika", na traženje novinara za komentar.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Bandić je rekao da ako je to napravljeno iz sigurnosnih razloga uz poštovanje procedure i zakona, onda nema što komentirati. Dodao je da će snositi posljedice ako su za rušenje zida trebali dobiti papir iz gradskog ureda, a nisu ga dobili.

Na rušenje dijela zida s grafitima koji odvaja željeznički kolodvor od Branimirove ulice i njegovom zamjenom jumbo plakatima u subotu su oštro reagirale gradske organizacije HNS-a i SDP-a. "Ulična umjetnost Zagreba i Hrvatske činom rušenja dijela zida u Branimirovoj nepovratno je oštećena. Iako su o tome postojale najave iz HŽ-a, ovo rušenje šokiralo je Zagrepčane i šteta je za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art," navodi se u priopćenju predsjednik zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića. Zagrebački HNS najoštrije je osudio grafitima ukrašeni zid koji je "kultni spomenik zagrebačke urbane kulture", nazvavši to "kulturocidom" u centru grada.

Bandić je na pitanje novinara je li točna medijska tvrdnja da je saborski zastupnik Slavko Linić novi predsjednik Nadzornog odbora u Zagrebačkom holdingu, rekao da on ne bi komentirao špekulacije.

Komentirajući to što su mu predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Dejan Fičko i članovi Uprave uputili pismo u kojem su naveli da se ne žele odreći menadžerskih ugovora, Bandić je rekao da se on ne dopisuje sa svojim službenicima i poslovođama u gradu bez povijesnih razloga i tako će biti i ubuduće. Ponovio je da će "u roku od tjedan dana tu stvar riješiti".

Na pitanje jesu li smijenjeni članovi Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, Bandić je rekao da u Nadzornom odboru ima sada 11 članova (10 u ime grada i jedan u ime sindikata), a sve ostalo će javnost znati. Najavio je da će 15. lipnja krenuti javna rasprava oko izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Zagreba. Rekao je da tjedno imaju dva puta kolegij i da stvari oko GUP-a idu svojim tijekom.

Gradonačelnik Zagreba je na upit kako se osjećao nakon što je objavljeno da Zagreb nije ušao u drugi krug za europsku prijestolnicu kulture 2020., rekao kako on to predvidio jer zadnjih 15 godina ni jedna europska metropola, glavni grad, nije bio grad kulture. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene