Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEKAD POČASNA PREDSJEDNICA

Pusić potvrdila: "Da, znala sam za Vrdoljakove pregovore s HDZ-om"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić potvrdila je danas kako je jošprije nekoliko tjedana saznala za pregovore koje je Ivan Vrdoljak vodio s HDZ-om. Andro Vlahušić, predsjednik dubrovačke podružnice HNS-a i član Predsjedništva te stranke, objavio je pak danas da je zatražio brisanje iz članstva HNS-a.

Bivša HNS-ovka Vesna Pusić, jedna od onih koji su odbili prošlog tjedna podržati Vladu HDZ-a i HNS-a u Saboru, potvrdila je danas kako je znala da sad već također bivši predsjednik stranke Ivan Vrdoljak razgovara sa šefom HDZ-a i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodstvo HNS-a u Tuhelju Pusić: Izjava ruskog ministra da je Balkan na rubu rata krajnje zabrinjava Slika nije dostupna Šef HNS-a ljut OBRUŠIO SE NA MOSTOVCE 'Govore o smanjivanju plaća, a onda uzimaju svaku kunu'

"Znala sam da Vrdoljak razgovara s Plenkovićem i smatram da je to normalno i moguće, naravno u situaciji u kojoj je zemlja već tako dugo u pat poziciji, ali za to morate imati neki razlog i svrhu - a ono što je meni prezentirano, valjda jer je meni to osobno važno, je da je to način da se spasi obrazovanje kroz jednu jaku osobu u HNS-u", kazala je Pusić u intervjuu za televiziju N1.

Dodala je kako je za to saznala prije nekoliko tjedana te da je odmah rekla da u tim pregovorima neće sudjelovati. "Ja nisam nikakav fanatik. Čovjek ulazi u politiku da bi se postiglo neke ciljeve, a ako je to moguće - prekinuti koketiranje s ustaštvom, više novca za obrazovanje i znanost, Darwinova teorija, a ne kreacionizam, građanski odgoj u školama, sponi odgoj u školama... cijeli niz vrlo konkretnih stvari, i dan-danas bih osobno rekla, zbog svoje cijele karijere, da u tome neću sudjelovati, ali vidim čak i neku logiku u tome da se cilj za koji se boriš, ako ga možeš postići s novim vodstvom, budeš za taj način, dapače, mislim da bi to bilo vrijedno toga."

Upitana po čemu se onda razlikuje od Vrdoljaka, odgovara: "Zaista sam mislila da se tu radi o obrazovanju, a to se neće dogoditi. (...) Biti ministar u Vladi, preokrenuti nazadnjačkom ideologijom zatrpan resor... svatko tko je bio u Vladi zna da 80 posto trošite na to da biste mogli obavljati posao, a samo ga 20 posto doista radite".

Dodala je i kako je većina ljudi, izuzev Anke Mrak Taritaš, znala da se vode razgovori, no potom je i dometnula: "Ali razgovor nije gotova stvar".

Na pitanje kako je došlo do obrata na Središnjem odboru, nakon što je Predsjedništvo odlučilo da se ne ide u koaliciju s HDZ-om, Pusić je odgovorila: "Tu se pokazalo da to nije bilo tako jasno, otvoreno i dobronamjerno, i da obrazovanje tu nije ključna tema, nego opravdanje za nešto što je odlučeno puno striktnije nego što sam ja mislila - da se ide s HDZ-om i da ćemo onda vidjeti što dalje, a to me šokiralo".
Kazala je i kako smatra da bi se Vrdoljak morao vratiti u stranku: "Ako si doveo stranku u taj salto mortale, onda moraš pomoći da se to izvede ili ne provede. U petak, bilo mi je muka, nije bilo nikoga da taj projekt brani, da mislim da je to izvedivo, ustala bih i branila".

Upitana misli li da će suradnja HDZ-a i HNS-a potrajati, odgovorila je: "Moglo bi potrajati, jer HNS se nažalost postavio tako da nema kud. Da se postavio drugačije i imao jasne i mjerljive zahtjeve i kriterije, onda bi se to dalo kontrolirati, ali usprkos svemu, ako išta, kad je već ovako, daj bože da nešto od toga i uspije".

Vlahušić zatrašio brisanje iz HNS-a

''Danas sam zatražio brisanje iz članstva HNS-a, nakon dugog niza godina u stranci i vrhunskih rezultata koje smo zajedno postigli. Hvala svima koji su makar i jedan dan dijelili vrijednosti koje sam zastupao i svima onima koji su me podržavali svojim glasovima u proteklom periodu. Svima onima koji misle ili djeluju drugačije, a posebno prijateljima iz HNS-a, želim puno sreće i uspjeha u daljnjem radu'', napisao je danas Andro Vlahušić na Facebooku.

Ovakva odluka dolazi nakon što je HNS na nacionalnoj razini koalirao s HDZ-om, čemu se Vlahušić protivio.

Brisanje iz članstva prošli su tjedan, nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio podržati Vladu i koaliciju s HDZ-om, zatražili gradski vijećnici Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović čime je HNS u dubrovačkom Gradskom vijeću ostao na jednom mandatu, kao i član Središnjeg odbora stranke Mario Tevšić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene