Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza

TKO SE S KIM VIŠE SLAŽE? Usporedba odgovora HDZ-a i SDP-a MOST-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su stigli odgovori obje koalicije na zahtjeve MOSTA, Dnevnik Nove TV donosi analizu i usporedbu.

Te su razlike i tijekom pregovora još bile jasne, no sada ih imamo sve na jedno mjestu. Čuli smo da Domoljubna koalicija nigdje izrijekom u odgovorima nije rekla da je protiv smanjenja broja županija. SDP je tu odgovorio s DA, a HDZ nije izrijekom rekao NE, ali to su govorili cijelo vrijeme.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ"

Tu je zatim i PDV. Naime obje su strane za smanjenje PDV-a, međutim, u kampanji smo od SDP-a čuli kako oni žele smanjiti PDV za određenu skupinu proizvoda. U odgovorima kažu da treba provesti sveobuhvatnu analizu, i da su protiv radikalnih zahvata.HDZ je rekao da se slaže, ali kad se ostvari snažniji gospodarski rast i zapošljavanje i to na 23 % i uvođenje međustope od 5 posto na dječju hranu i potrepštine.

Analiza SDP-ovog odgovora MOST-u

Kod poreza na dividendu, SDP je odgovorio da se ne slaže s potpunim ukidanjem poreza na dividendu jer je on uveden zbog europske unije. HDZ je za ukidanje poreza jer kažu da negativno utječe na ulagačke potencijale.

I zanimljiv je zahtjev mosta za ukidanjem obveznih članarina u HGK i HOK-u. SDP se slaže, i predlažu od 1.1. 2017., HDZ se ne slaže, ali nisu to rekli već kažu da najrpije treba povećanje efikasnosti i konkretne rezultate, a ako korisnici ne budu zadovoljni, tek s onda za ukidanje članarina.

Što se tiče tajnih službi, stručnjaci za nacionalnu sigurnost kažu da je evidentno da MOST želi pojačati nadzor tajnih službi, a HDZ i SDP tu imaju potpuno različite pristupe. SDP smatra da bi veće ovlasti Vijeća za građanski nadzor mogle imati za posljedicu represiju, dok HDZ misli da treba ojačati Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene