Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA MISLAVA BAGE

''Ako bi se s ovim svim kasnilo dva tjedna, onda bi se porezna reforma počela primjenjivati od 2018.''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Marić bi mogao napokon odgovoriti na koje skupine, pogotovo kada se govori o plaćama, se odnosi povećanje tih plaća, koliko će biti velike. Naime, u zadnje se vrijeme često nagađalo kako će najbolje profitirati samci koji imaju velike plaće, a roditelji s dvoje ili troje, djece zapravo ostati na istom.

On, ali ni premijer Plenković nisu o tome željeli govoriti. Ali sasvim jasno, suvereno su danas pojašnjavali kako ide porezna reforma, ne samo oko plaća nego i oko PDV-a, poreza na dobit. On će vrlo vjerojatno dati puno konkretnih informacija ali neće još ulaziti u meritum, jer treba pripremiti još 20-ak zakona.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Optimističan ministar Zdravko Marić: Most neće ugroziti cjelovitost porezne reforme

Već negdje sredinom sljedećeg mjeseca ti zakoni ulaze u saborsku proceduru, a premijer i ministar financija žele već s 1. siječnja da većina građana, pogotovo oni koji imaju veće plaće počinju dobivati i više novaca jer će im se neoporezivi dio smanjivati, a to je generator potrošnje, gospodarskog rasta,kako je to rekao premijer Plenković.

U kampanji je puno toga obećano - od smanjenja PDV-a do povećanja neoporezivog dijela plaće.

U pitanju jedino mogu biti rokovi, jer su i Plenković i Marić ovaj projekt uzeli kao projekt početka svog mandata, koji će označiti možda čak i cijeli njihov mandat. Mogući su sitni ustupci što se tiče Mosta, ali neće se dovesti u pitanje ona osnova tog poreznog paketa. Ako će se raditi, vjerojatno će se raditi sitni ustupci. I sam Marić je rekao da postoji 60 simulacija kod neoporezivog dijela plaća i tu se mogu raditi neki sitni ustupci.

To će se vjerojatno provući na način da već sljedeće godine se počne primjenjivati porezna reforma. Ako bi se s ovim svim kasnilo dva tjedna, ona bi se porezna reforma počela primjenjivati od 2018. A pitaj Boga bi li u tom slučaju bilo parlamentarne većine i koje. Onda je premijeru puno teže skupiti 76 potrebnih ruku za dobivanje potpore za poreznu reformu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene