Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šakom i kapom

500 EURA NA DAR KOJE MOŽETE POTROŠITI NA ŠTO ŽELITE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Struka ističe da priča nije nemoguća.

Neki bi novac dijelili šakom i kapom. Malo tko bi se bunio da dobije 500 eura koje ne mora vratiti i može ih potrošiti na što god želi. Zvuči nemoguće, no upravo se o tome razmišlja u eurozoni kako bi se potaknula potrošnja. Građani premalo troše, novac preko banaka do građana ne dolazi pa bi se jednostavno dijelio i to od 500 pa čak do 2.000 eura.

Pročitajte i ovo Lažna novčanica od 50 eura - 3 Traže ga Cigarete platio novcem s filmskog seta: Policija izdala važno upozorenje Prosječna zagrebačka plaća iznosi 1355 eura Stigli podaci Imate li je i vi? Objavljeno koliko iznosi prosječna zagrebačka plaća

Zamislite da vam u poštanski sandučić ili na bankovni račun stigne 500 eura to jest 3700 kuna, a nema kamata, ne morate ih nikad vratiti i možete potrošiti na što god želite. Zvuči kao scena iz nekog filma ili priča za malu djecu, ali u eurozoni se zaista razmišlja o davanju novca svakom punoljetnom građaninu.

To nije nemoguća priča, ističe struka.

'U krizi je dobrodošla jer potiče potrošnju, potražnju i na taj način ekonomsku aktivnost. To je Europska unija radila za vrijeme krize. Poticala je potrošnju svojih proizvoda. Njemačka, Francuska je primjerice svakom građaninu dala 500 eura radi poticanja potrošnje domaćih proizvoda i usluga', kaže Ekonomski analitičar Damir Novotny.

Prijedlog dolazi od dijela europskih ekonomista. Novac bi tiskale narodne banke, a građani trošili.

Uz više od 300 tisuća blokiranih, ističe saborski zastupnik Ivan Šuker, u Hrvatskoj bi većina tim novcem vraćala dugove.

'Neki bi vjerojatno kupili nešto, ali kad pogledate strukturu roba koje se nalaze na policama, nažalost većina te robe je iz uvoza i mi bi na takav način direktno pomagali nečije drugo gospodarstvo', smatra Šuker.

Kad se tako pogleda, ispada da hrvatskom gospodarstvu ne može pomoći čak ni da novac pada s neba, a i sami građani ističu kako nema besplatnog ručka, uvijek ga netko plati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene