Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Izvlačenje novca iz Dinama

Modrić zbunjen na svjedočenju, a Mamić opet na rubu incidenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz NK Dinamo svjedočio je nogometaš Luka Modrić. Njegovo svjedočenje bilo je dosta konfuzno pa su Zdravko Mamić i njegovi branitelji u nekoliko navrata intervenirali, a sudac je i ukorio samog Mamića zbog toga.

Modrić je svjedočenje započeo navođenjem klubova u kojima je igrao te izjavom o transferu iz Dinama u engleski nogometni klub Totenham Hotspur. Modrić je rekao da je taj ugovor vrijedio oko 21 ili 23 milijuna eura. Rekao je da je dio tog novca isplaćen i njemu putem aneksa ugovora s Dinamom, koji je dogovarao sa Zdravkom Mamićem.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić - 3 Izvlačenje novca iz Dinama Nitko se nije pojavio na suđenju Mamićima: Trebali su svjedočiti Kranjčar, Barišić i Lulić Zdravko Mamić Troškovi veliki Nastavak drugog suđenja Mamićima opet će se morati odgoditi: Obrana iznova zatražila da se sve preseli u Zagreb

Ne može se sjetiti je li potpisivao druge anekse s Dinamom, osim onih kod produžetka već postojećeg ugovora.

Modrić je svjedočio i o potpisivanju prvog profesionalnog ugovora.

Mislim da sam ga potpisao 2003. ili 2004. godine, kad sam se vratio s posudbe iz kluba Zrinski iz Mostara.

Rekao je da pri potpisivanju prvog profesionalnog ugovora s njegove strane nije bio prisutan niti jedan profesionalni menadžer, već samo njegovi roditelji. Ugovor je potpisao sa Zdravkom Mamićem i isto tako dobio svoju kopiju tog ugovora, za koji vjeruje da je kod njegova knjigovođe.

Prvi aneks ugovora potpisao je kad je potpisao i prvi profesionalni ugovor.

Knjigovođa mu je bila djelatnica NK Dinamo, koja je i u klubu bila knjigovođa.

Aneksom ugovora dogovoreno je da u slučaju transfera iz kluba, pola dogovorenog iznosa za transfer ide njemu, a pola Dinamu.

Modriću je predočen dokument za koji je on potvrdio da je aneks ugovora, ali iz 2008. godine, kad je odlazio iz Dinama u inozemstvo. Rekao je da je inzistirao na promjeni u aneksu ugovora, da novac koji bi se isplatio njemu, ne ide u inozemstvo, nego ostane u Hrvatskoj. Dodao je da 2004. godine, kad je potpisao prvi aneks ugovora, nije imao inozemni bankovni račun.

Primjerak aneksa Modrić je rekao da misli da nije dobio, za razliku od profesionalnog ugovora koji je dobio.

"Ne mogu se sjetiti što je bilo s prvim aneksom ugovora nakon što sam potpisao ankes ugovora iz 2008. godine", rekao je svjedok Modrić.

Modrić je ostao zbunjen nakon pitanja o aneksu ugovora iz 2008. godine i zašto postoji razlika u datumima na njemu. "Prošlo je jako puno vremena", rekao je.

Mamić je nervozno reagirao tijekom ispitivanja i zatražio da sud obranu stavi u ravnopravan položaj i dopusti reagiranje na pitanja tužiteljstva. Istaknuo je da je svjedok Modrić već dvaput odgovarao na isto pitanje i da ga se zbunjuje. Nakon Mamića reagirao je i njegov odvjetnik Čedo Prodanović, koji je isto tako istaknuo da se svjedoka samo zbunjuje.

Nakon nove intervencije Zdravka Mamića oko ispitivanja Modrića reagirao je sudac te upozorio Mamića da mu je to zadnji put da samoinicijativno ustaje i uzima riječ. "Meni visi 10 godina zatvora", rekao je sucu Mamić.

Mamićeva obrana reagirala je već nekoliko puta zaredom i uputila prigovor da se svjedoka Modrića u potpunosti zbunjuje pitanjima o aneksima ugovora na koja je već odgovorio.

Mamić je ponovno reagirao i sudu pokušao pojasniti što je svjedok Modrić rekao, a što nije. Sudac mu je poručio da mu neće dopustiti da određuje što i na koji način se unosi u sudski zapisnik.

Modrić je nadalje svjedočio o potpisivanju građanskog ugovora sa Zdravkom Mamićem, kojim se uređuju odnosi između njega i Mamića. Rekao je da ga je prvo potpisao preko agencije, a nakon toga i osobno kad je navršio 18 godina. Dodao je da se ne sjeća sadržaja tog ugovora.

Nisam se ni s kim konzultirao oko tog ugovora, već sam ga sam potpisao kad sam navršio 18 godina. Ugovor nisam dobio, već mislim da je on ostao tamo gdje smo ga potpisali. Bilo je to negdje u Sesvetama kod javnog biježnika", rekao je Modrić.

Modrić je dodao da se ne sjeća je li Mamić u trenutku potpisivanja njihovog građanskog ugovora imao neku funkciju u Dinamu.

Modrić je sudu pojasnio i kako se isplaćivao novac od transfera u Totenham njemu i između njega i Zdravka Mamića.

Novac koji je temeljem privatnog ugovora pripadao Mamiću, preuzimao ili sin Zdravka Mamića ili brat Zoran u gotovini. "Zato što su oni tako htjeli", rekao je Modrić odgovarajući na pitanje zašto im je novac ipslaćivao u gotovini, a ne na račun.

"Nakon što sam isplatio ugovoreni dio od svog transfera Zdravku Mamiću, raskinuli smo građanski ugovor", rekao je Modrić.

Modriću je predočen dokument za kojeg je Modrić rekao da je vjeroojatno riječ o ugovor o raskidu građanskog ugovora sa Zdravkom Mamićem. Nije bio siguran, jer nema svoj primjerak tog ugovora.

Niti kod raskida ugovora Modrić kaže da se nije s nikim kozultirao, već mu je bilo objašnjeno da je to potrebno kako bi mogao dobiti ispisnicu iz Dinama i prijeći u drugi klub.

Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar optuženi da su klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Na prethodnom ročištu svjedočio je predsjednik NK Dinama Mirko Barišić, koji je posvjedočio da ima saznanja o svim transferima. O tome ga je uglavnom obavještavao Zdravko Mamić, pri čemu su mu bili prezentirani razlozi transfera, ali i iznosi kada ga je to zanimalo. Dodao je da je o transferima izvješćivao Izvršni odbor jer se radilo o značajnim sredstvima koja su se evidentirala kroz poslovne knjige kluba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene