Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalno ubojstvo u Zagrebu

Institucije peru ruke prebacuju odgovornost za smrt mlade Kristine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I četvrti dan od ubojstva 18-godišnje djevojke Kristine Krupljan javnost se pita - zašto unatoč pozivima upomoć u ranijim prijavama nitko nije pravodobno reagirao?

Više je puta zvonilo za alarm. I prije tri mjeseca Kristina Krupljan je napadnuta. Osumnjičen je David Komšić s još trojicom. Ozlijedili su je, uništili vozilo, oteli mobitel. Tvrdi to njezin odvjetnik. Sve je, kaže, prijavio državnom odvjetništvu.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

"Nije reagiralo!", tvrdi odvjetnik obitelji Bruno Spiz.

Institucije peru ruke i prebacuju odgovornost - policija na pravosuđe i obrnuto. Ako je bilo propusta, pitanje je hoće li itko za to i odgovarati.

Državno odvjetništvo kaže da je od policije zaprimilo takvu prijavu, ali mjesec dana kasnije. Tjelesne ozljede djevojke ne spominju.

"Priložena je liječnička dokumentacija iz koje se vidi da je pokojna Kristina zadobila tjelesne ozljede u vidu natečenja i razderotina po rukama", kaže odvjetnik.

Je li bilo propusta i hoće li se to istraživati - u Ministarstvu pravosuđa šute.

"Ako govorimo o institucijama, govorimo o državi. Država kao takva nikad za ništa nije odgovarala", ističe odvjetnik Branko Šerić.

Kristina je prije dvije godine prijavila Davida za prijetnje. Pokrenut je kazneni postupak. David nije završio u istražnom zatvoru ni nakon što je četiri puta prekršio mjeru opreza zabrane približavanja. A trebao je, kaže odvjetnik Šerić.

"Zatvoriti ga bar 7 dana."

Kazneni postupak je nakon toga prekinut. Državno odvjetništvo opravdalo se da je sama djevojka povukla prijedlog za progonom.

"To nije zakonska odredba, međutim takva je praksa", pojašnjava Šerić.

Pitanje je treba li mijenjati zakon i treba li se pouzdati u mijenjanje iskaza osobe kojoj se prijeti.

"Onda je taj dio doista na nama, da porazmislimo bi li to trebalo biti po službenoj dužnosti i da taj dio preuzme doista državni odvjetnik", kaže predsjednica Kaznenog suda za mlade Lana Peto Kujundžić.

Ministrica Nada Murganić pak kaže - zakoni su dobri.

"Ne postoji sigurno nijedan zakonski članak koji bi dozvolio ovakav propust", smatra Murganić.

Odgovornost treba potražiti u društvu koje tolerira nasilje - poručuje sutkinja Peto Kujundžić.

"I da uvijek toleriramo i kažemo "dobro, proći će ga" iako svi znamo da postoji određeni nasilnik u našoj sredini".

"Hrvatska nema drugog izbora nego da stvara drugo ozračje, da nije prihvatljivo takvo ponašanje i da će bit kažnjen svatko onaj tko bude napravio ovakvu stvar", smatra i bivši minustar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Osumnjičeni David sad se tek suočava s istražnim zatvorom i kaznom za teško ubojstvo.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene