Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLITIČKI KOMPAS

Evo kako se stranke odnose prema ekonomskim slobodama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za javne politike i ekonomske analize te Lipa – udruga poreznih obveznika poslali su poziv političkim opcijama da ispune Politički kompas kako bi kako bi provjerili njihova stajališta u vezi ekonomskih sloboda.

Sve političke opcije mogle su ocijeniti svoje stavove, a potom su CEA i Lipa provjerile sukladnost dostavljenih odgovora političkih opcija u odnosu na programe i stavove kao i iskustva vladanja, ne samo za opcije koje nisu dostavile odgovore, već i za sve ostale opcije. Političke opcije su grupirane ovisno o tome je li im program pojedinačni ili koalicijski.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

POLITIČKI KOMPAS ocjenjuje političke opcije od 1 do 2. Tim redoslijedom su prema skoru i poredane. Ocjena 1 predstavlja pozitivan stav politike prema ekonomskoj slobodi, a 2 znači sklonost državnim intervencijama u ekonomske slobode. 1,5 je stav koji govori o srednjem ili umjerenijem rješenju. U objavljenom izvješću napominju kako su odgovore dostavili Pametno, HKS, BM365 i Most, dok od većih stranaka i koalicija na predstojećim parlamentarnim izborima HDZ i SDP, odnosno Narodna koalicija nisu dostavile odgovore. No Centar za javne politike i ekonomske analize te Lipa izradili su usporedbu Ii za ove političke opcije na temelju njihovih programa i stavova.

Najbolje je ocijenjena stranka Pametno, koja je dobila 1,1 bod, slijede HKS s ocjenom 1,2, te Most 1,5. HDZ je ocijenjen sa 1,6, dok je stranka Bandić Milan 365 dobila ocjenu 1,7. Posljednja, prema ukupnom skoru je Narodna koalicija s ocjenom 1,8.

Državna potrošnja

U dijelu upitnika koji se odnosi na državnu potrošnju, odnosno kakav je odnos prema pojedinim segmentima državnih rashoda, treba li rezati državu, smije li postojati zadnja „linija obrane“ i što sa subvencijama i javnim investicijama, ponovno najboljom ocjenom ocjenjena je stranka Pametno (1,1), slijede HKS 1,2, Most 1,7, BM365 1,7, Narodna koalicija 2 i HDZ 2.

Porezi

Po pitanju poreza, odnosno treba li smanjivati porez na dobit, dohodak i PDV, treba li uvesti porez na nekretnine i trebaju li novi porezi, najvišu ocjenu ima Pametno 1,2, potom Most 1,4, HKS 1,5, HDZ 1,5, BM365 1,6 i Narodna koalicija 1,8.

Deficit

Na pitanje treba li snižavati deficit i javni dug, stranka Pametno ocijenjena je s 1, kao i HKS. Ocjena Mosta je 1,8, BM365 2, a HDZ-a, kao i Narodne koalicije 2.

Ekonomska sloboda znači da stvaratelji vrijednosti traže manju potrošnju države kako bi se smanjivali deficit i javni dug, te zatim i porezi. Novac treba biti stabilan, a monetarna politika neovisna od izvršne vlasti, kao i kreditno tržište. Država se treba osloboditi vlasničke i upravljačke kontrole nad što više poduzeća i nekretnina. Javna uprava mora odgovarati potrebama onih koji ju financiraju. Regulativa za poslovanje treba biti što jednostavnija uz mali administrativni trošak.

Monetarna politika

Oko pitanja treba li zadržati stabilnu monetarnu politiku i treba li se država uplitati u određivanje kamatnih stopi na tržištu, Pametno i HKS opet najbolje ocijenjeni (1). Slijedi ih HDZ s ocjenom 1,5, zatim Narodna koalicija (1,5), BM365 (1,8) i Most 2.

Upravljanje

Odgovarali su i na pitanja oko upravljanja: treba li obrazovne i zdravstvene usluge financirati vaučerima ili kao do sada, treba li nastaviti s privatizacijom, smije li država posezati u II. mirovinski stup te treba li ocjenjivanje službenika biti od korisnika javnih usluga?

Najbolje ocijenjena je stranka HKS s ocjenom 1,1, slijede ih Pametno (1,2), Most (1,2), BM365 (1,7), HDZ (1,9) i Narodna koalicija (1,9).

Regulativa tržišta

Na pitanja treba li država regulirati tržište i deregulirati poduzetničku inicijativu, smanjivati administrativne troškove, nastaviti s liberalizacijom tržišta usluga i uklanjanja prepreke konkurenciji, izjednačiti Zakon o radu za sve radnike, Pametno je opet ocijenjen s 1, kao strankom koja je pokazala najviše ekonomske slobode po tom pitanju, a slijede HKS (1,2), Most (1,3), HDZ (1,7), BM365 (1,9) te Narodna koalicija (1,9). (Izvor: CEA)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene