Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s hripavcem

Majka podijelila stravičan video patnji svoje bebe: Molim vas cijepite djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hripavac je infekcija dišnoga sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis, a Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama navodi da je upravo cijepljenje 2008. godine spriječilo smrt čak 687 tisuća ljudi.

Treba li se cijepiti? Ponovo je to aktualna tema, u prvome redu zato što se posljednjih godina povećao broj roditelja uvjerenih da su cjepiva štetna po njihovu djecu.

Pročitajte i ovo Cijepljenje - ilustracija Tu su i ostali čimbenici Epidemiolog upozorava: "Antivakserska kampanja utječe na smanjenje cijepljenja i povećanje zaraznih bolesti" Bolnica - 3 Oglasila se Alemka Markotić Hrvatskom haraju respiratorne bolesti: "Sve što možemo - imamo, pritisak je velik"

Strahuju ti ljudi od negativnih nuspojava, pa često i optužuju farmaceutsku industriju da manipulira zbog još veće zarade a na štetu zdravlja.

Naravno da imaju pravo na takvo mišljenje, ali pravo na odgovor ima i ona druga strana koja je uvjerena da roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu izravno štete svojim, ali i tuđim mališanima.

Jedna je majka tako u studenom 2015. godine objavila video patnji svoje bebe, koja je oboljela od hripavca poznatog još i pod nazivom magareći kašalj. 

Zapis je tek u ovu nedjelju postao viralan, ponajviše zahvaljujući članovima društvene mreže Reddit koji su prenijeli dramatičan apel majke:

"Sljedeći put kada vas liječnik bude savjetovao da cijepite svoje dijete, sjetite se ovog videa. Moja se beba u prvoj godini života napatila zato što su pojedini odlučili ne cijepiti svoje mališane protiv smrtonosnoga virusa kakvim je pertusis", napisala je ta žena, pa u nedjelju u komentarima potvrdila da se beba oporavila.

Hripavac je infekcija dišnoga sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis, a Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama navodi da je upravo cijepljenje 2008. godine spriječilo smrt čak 687 tisuća ljudi.

Na Wikipediji, pak, stoji da na godišnjoj razini od magarećeg kašlja obolijeva 16 milijuna ljudi, ali i da je broj smrtno stradalih osoba 2013. godine pao na 61 tisuću, što je dvostruko manje u odnosu na stravične brojke iz 1990. godine (138 tisuća).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene