Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred nosom Scotland Yardu

Ovo je kuća u Londonu iz koje se godinama financirao sjevernokorejski nuklearni program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski nuklearni program se već godinama tajno financira iz jedne kuće u mirnom predgrađu u jugoistočnom Londonu, objavili su britanski mediji.

Korejsko nacionalno osiguravajuće društvo (KNIC) stavljeno je pod EU sankcije prošle godine nakon što je u Britaniji poslovalo više od dva desetljeća.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

"Korejsko nacionalno osiguravajuće društvo je u državnom vlasništvu i kontrolirano je društvo, a generira znatne devizne prihode koji bi mogli doprinijeti nuklearnom programu Sjeverne Koreje te balističkih, raketnih ili drugih oružja za masovno uništenje", stoji u obrazloženju sankcija EU-a s popisom imovine i adresama. 

Ipak, istraga Sunday Timesa je pokazala kako je kroz imanje u Blackheathu, koje je registrirano kao britanska podružnica KNIC-a, godišnje prolazilo oko 33 milijuna funti.

Tvrtku su također povezali i sa supertajnim "Uredom 39" koji osigurava znatna financijska sredstva sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu i to uglavnom za njegov ekstravagantan životni stil. "Ured 39" novac nabavlja na ilegalan način, većinom putem prodaje droge i oružja. 

Sva KNIC-ova imovina u Britaniji, uključujući i kuću u Blackheatu, nedavno je zamrznuta od strane britanskog ministarstva financija i ne može se prodati bez vladine dozvole.

Sjevernokorejsko veleposlanstvo u Londonu je odbacilo optužbe, nazivajući ih neosnovanim, a južnokorejski mediji izvještavaju da su dva sjevernokorejska dužnosnika koji su radili za KNIC-ovu podružnicu deportirani iz Velike Britanije. Britanske vlasti to, za sada, nisu potvrdile. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene