Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna vijest

Preminuo naš poznati meteorolog Milan Sijerković: Hvala na svemu, profesore...

Milan Sijerković (Foto: Nova TV)
Milan Sijerković (Foto: Nova TV) Foto: Nova TV
Milan Sijerković, jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa, dugogodišnji suradnik Nove TV i kolumnist portala Dnevnik.hr, preminuo je u 84. godini života.

Omiljeni hrvatski meteorolog prvi se put na ekranima pojavio još davne 1968. godine. Tijekom idućih 50 godina informirao je gledatelje o tome kakvo ih vrijeme očekuje i to na njemu jedinstven način – kroz dosjetljivost, izreke i simpatične komentare kojima je vremensku prognozu učinio jasnijom i zanimljivijom.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li za što nam sve služe podaci o klimi? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako klima utječe na globalnu trgovinu? "Ovi poremećaji imaju dalekosežne posljedice"

Milan Sijerković rođen je 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj u Crnoj Gori.

Diplomirao je 6. listopada 1961. godine na PMF-u u Zagrebu, potkraj lipnja 1962. položio stručni ispit, a od 1. rujna 1963. bio zaposlen u Klimatološkom sektoru tadašneg RHMZ-a, pa nakon manje od godine premješten u Odsjek za prognozu vremena i meteorološku zaštitu zračnog prostora, čiji je voditelj postao već 1. rujna 1964. I nije bio samo voditelj, nego kasnije i pomoćnik direktora. Magistrirao je na PMF-u u Zagrebu s temom "Istraživanje lokalnih vjetrova u Hrvatskoj metodom mezoanalize".

Osim rada u medijima, Sijerković je predavao i kolegij "Meteorološki praktikum" na zagrebačkom PMF-u, gdje je imao dvadesetogodišnju karijeru. Neizmjerno je uživao prenositi znanje mladim studentima. Upravo je tako većina meteorologa koje danas gledamo na malim ekranima svoje znanje ispekla upravo kod njega.

Sijerković je pisao za brojne novine te izdao stručno-popularne i druge knjige među kojima su i naslovi "Pučko vremenoslovlje", "Hrvatski vremenari" i "Bura goropadnica", kao i dječje slikovnice u kojima je meteorologiju na edukativan i zabavan način približio najmlađima.

Za sve to 1991. godine dobio je državnu nagradu "Fran Tućan", a prethodno tome i Povelju za dugogodišnji uspješan i požrtvovan rad od RHMZ-a te Zahvalnicu s plaketom za doprinos hidrometeorološkoj djelatnosti.

Njegovu stručnost i iskustvo prepoznalo je i Hrvatsko meteorološko društvo, koje ga je 2016. godine nagradilo priznanjem za životno djelo.

Nova TV s velikom se tugom oprašta od svojeg dugogodišnjeg suradnika, kojeg će zauvijek pamtiti kao vrhunskog stručnjaka i dragog kolegu.

Milan Sijerković preminuo je u subotu, 8. prosinca 2018. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene