Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kongres traumatologa

Čovjek će tijekom života imati tri prijeloma, no u kakvom stanju je domaća traumatologija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je sve starija, pa su i prijelomi kuka u starijoj životnoj dobi sve češće ozljede.

U prosjeku će čovjek tijekom života imati tri prijeloma. Stoga ne čudi što je traumatologija iznimno važna grana medicine, a nužan je i stalan napredak te edukacija liječnika. Koje su najsuvremenije metode liječenja, liječnici su mogli doznati na kongresu Hrvatskog društva traumatologa u Zagrebu na koji su stigli i brojni svjetski stručnjaci.

Pročitajte i ovo Dvojica sačekala muškaraca ispred stana i pretukla ga užas u Velikoj Gorici Sačekali ga ispred stana i brutalno pretukli: Udarali ga nogama i šakama, lupali pištoljem Trampolinski park Vlasnici dobili kazne Nakon zabave u trampolinskom parku mnogi završili u bolnici: "Nikada me ništa nije tako boljelo"

Iščašen kuk i slomljena zdjelica na više mjesta teške su ozljede koje su Domagoju Soleničkom ostale nakon prometne nesreće.

"Ja se čudim sam sebi da sam sve to proživio i da sam uspio proći kroz to sve", kaže g. Solenički.

Na zagrebačkoj traumatologiji prošao je tešku operaciju nakon koje je slijedio i dugotrajan oporavak. No, danas može normalno hodati. Prometne nesreće, sportske ozljede, nasilje, padovi - traumatologe čine vrlo zaposlenima.

"Fraktura u području kuka u osoba starijih od 65 godina je puno češća od nekih kroničnih bolesti o kojima se govori i piše, kao što su karcinom dojke, šećerna bolesti ili pak moždani udar", naglašava Dinko Vidović, specijalist ortopedije i traumatologije.

A najnovije metode i tehnike u traumatologiji, svjetski liječnici ovih dana izmjenjuju na kongresu traumatologa u Zagrebu. Kao i najsuvremenije vrste implantata.

"Svi su proizvodi od titana koji je sad materijal koji se najviše koristi, pratimo najnovije trendove koji idu u medicini. Domaći proizvod, kvaliteta je na mjestu", kaže proizvođač Siniša Teskeređić.

Prezentiran je i stroj koji iz krvi pacijenta stvara pripravak koji pomaže pri liječenju opeklina.

"Dobije se pripravak koji pomaže u zastaranju bilo kod kroničnih rana koje se teško liječe, bilo kod teških opeklina. Oporavak teško opečenog pacijenta se može skratiti i do dva mjeseca", ističe proizvođač Mario Satinović.

No, i uz modernu tehnologiju, ipak je najvažnije znanje doktora kojeg naši, tvrdi predsjednik Hrvatskog društva traumatologa Tedi Cicvarić, imaju dovoljno. "Promicanjem znanja i učenja traumatoloških tehnika mi smo tu na europskom nivou".

Koliko je ovu granu medicine potrebno i dalje razvijati, govori i da čovjek u prosjeku tijekom života ima i do tri prijeloma.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene