Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Ramljakovoj Promemoriji

Dobavljači Agrokora: "Ne vidimo svrhu toga. Banke nas redom blokiraju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum je potpisalo 16 financijskih institucija, koje drže 73 posto iznosa mjenica od tri milijarde kuna. Među njima nije i državna Croatia banka. Na naš upit zašto nisu, poput većine banaka, pristali na odgodu duga, iz te banke nisu odgovorili.

AlixPartners novi je savjetnik Agrokora koji će obavljati posao restrukturiranja. Dosad su radili na spašavanju tvrtki koje su se nalazile u sličnoj situaciji. Ugovor su potpisali jučer, a sve je odobrilo i Ministarstvo gospodarstva. Pred njima je rok od godinu dana.

Pročitajte i ovo Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Održano ročište Bernardić: Odlazak Ramljaka i Dalić dokaz je da su iz Agrokora izvlačeni milijuni Poljoprivredno zemljište (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Seljaci Baranje i Slavonije ljuti Drama oko raspodjele zemljišta: "Spremamo tužbe, Agrokor pet godina nije plaćao koncesiju"

Tim za spašavanje Agrokora pojačan je s četvoricom stručnjaka iz AlixPartnersa. Stigli su u Hrvatsku, ali još ih ne predstavljaju javnosti.

"Oni se svakodnevno suočavaju s ovakvim problemima. U nekim državama na manjem nivou, u nekim državama s većim problemima, tako da, što se tiče njihova uvida u stanje u Agrokoru, oni su dosta veliki optimisti da se ovo može uspješno završiti do kraja", kazao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Dolaze, kaže, iz kompanije koja je među pet najvećih u svijetu.

Znaju se i njihovi zadaci: osigurati kratkoročnu likvidnost, ponajprije zbog vraćanja duga dobavljačima. Upravljat će novčanim tijekom tako da Agrokorove tvrtke plaćaju račune na vrijeme i brinuti se za poslovno planiranje.

Ante Ramljak brine i zbog problema dobavljača s mjenicama, no nisu svi potpisali Promemoriju za odgađanje prisilne naplate do kraja svibnja. "Zadovoljan sam odazivom banaka i faktoring kuća, ali nisam zadovoljan odazivom dobavljača", kazao je Ramljak.

Čudi ga, kaže, što je od 162 dobavljača s problemom mjenica samo njih 70-ak pristalo na sporazum. Zvonimir Širjan iz koordinacije dobavljača i proizvođača kaže pak da nisu svi uspjeli prodati mjenice bankama. "Mi ne vidimo svrhu toga. Nas banke blokiraju redom, kako nam dolaze mjenice u naplatu od Agrokora, jer nismo regresni dužnici nego smo stvarni dužnici prema bankama."

Sporazum je potpisalo 16 financijskih institucija, koje drže 73 posto iznosa mjenica od tri milijarde kuna. Među njima nije i državna Croatia banka. Na naš upit zašto nisu, poput većine banaka, pristali na odgodu duga, iz te banke nisu odgovorili. No, pomoć u problemima nudi SDP. Osnovali su krizni stožer i besplatni info-telefon. Koji nije lako dobiti. Tihomir Jaić, politički koordinator Kriznog stožera SDP-a, kaže: "Možda je nalakše dobiti ujutro".

Jaić u pregovorima s Agrokorom zastupa interese OPG-ova. Dosad ih je, kaže, zvalo 50-ak ljudi. "Od radnika koji smatraju da su iz nekog razloga zakinuti zbog plaćanja prekovremenih sati do OPG-ova koji se javljaju sa svojim problemima koji imaju", kaže on.

Problem s Agrokorom imaju i Slovenci. Njihov je parlament danas je s 47 glasova za i 20 protiv potvrdio zakonski prijedlog vlade, nazvan "lex Mercator", kojim se nastoji zaštititi slovenske interese u postupku restrukturiranja slovenskog trgovačkog lanca u vlasništvu koncerna Agrokor.

"Upravljanje koje znači nadzor kako ne bi došlo do iskorištavanja Mercatora u korist Agrokora, to je slovenska država dužna spriječit", kazao je Miro Cerar, slovenski premijer.

Agrokor još ne zna koliki je njegov stvarni dug. Poručuju da će taj podatak imati krajem lipnja, nakon što im svi vjerovnici prijave kolika su njihova potraživanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene