Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novotny o Agrokoru

"Jedino moguće rješenje je nastaviti isporučivati robu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak uprave koncerna Agrokor s tridesetak dobavljača održan je u sjedištu Konzuma u Zagrebu. Dobavljači podržavaju restrukturiranje kompanije, no očekuju da se štite njihovi interesi. Agrokor će se založiti za poštivanje ugovorenih rokova plaćanja.

Glavne teme o kojima se razgovaralo je 16 milijardi kuna duga koji Agrokor ima prema svojim dobavljačima, a vlasnik koncerna Ivica Todorić predstavio je planove za nastavak poslovanja.  

Međutim, predstavnici dobavljača, ujedno i najjačih hrvatskih prehrambenih tvrtki - Vindije, Dukata, Kraša, Podravke, Francka napustili su Čavićevu nakon 45 minuta bez izjava novinarima.

Iz Agrokora je nešto kasnije stiglo zajedničko priopćenje u kojem između ostalog stoji kako će se kompanija založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s ugovorenima te je potvrđen interes za nastavak poslovne suradnje dobavljača i koncerna. 

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

"Danas je u prostorijama Konzuma u Zagrebu održan sastanak Agrokora i tridesetak njegovih dobavljača, kojem je prisustvovao i predsjednik HGK Luka Burilović kao predstavnik srednjih i malih dobavljača s jedne strane te Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, Ljerka Puljić, članica NO Agrokora i njihovi suradnici s druge strane.

Cilj sastanka bio je informirati dobavljače o trenutnim aktivnostima Agrokora kao i o daljnjim planovima Koncerna u procesu stabilizacije, vezano uz međusobno poslovanje.

Predsjednik Koncerna upoznao je sudionike sa stanjem u Koncernu i planovima za nastavak poslovanja. Tom prigodom zahvalio je pristunima i svim ostalim dobavljačima, njih oko 6000, koji su u proteklom periodu u obostranoj suradnji davali snažnu podršku Agrokor koncernu.

Na sastanku je izražen stav da je najveći teret stabilizacije Agrokora podnijela sama kompanija, a odmah nakon nje upravo njezini dobavljači. Potvrđeno je i da će se menadžment kompanije u potpunosti založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s onim ugovorenima. Vezano uz proces restrukturiranja Agrokor koncerna, a kojem su dobavljači dali značajan doprinos, učinit će se sve na zaštiti njihove izloženosti prema Koncernu. Potvrđen je obostrani interes za nastavak poslovne suradnje s ciljem zajedničkog rasta.

Dobavljači su danas istaknuli da je Agrokor jedan od njihovih najznačajnih partnera te su spremni i dalje dati snažnu podršku u restrukturiranju kompanije, ali isto tako očekuju da će se u tom procesu maksimalno štititi njihovi interesi.

Dogovoreno je da će Agrokor i njegovi dobavljači nastaviti održavati redovitu međusobnu komunikaciju", stoji u izjavi Agrokora.

"Jedino moguće rješenje je nastaviti isporučivati robu"

"To je i za dobavljače i za Agrokor jedino moguće rješenje - nastaviti isporučivati robu. Međutim, dugovi ostaju i dalje. Oni će možda biti u kraćim rokovima plaćeni, ali će i dalje dobavljači ovisiti o Agrokoru kao jedinom, ili jednom od rijetkih distribucijskih kanala svojih roba na tržištu. Što naravno znači da se i dobavljači ipak morati postupno prilagođavati ovoj situaciji", kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Vlada priprema zakon

Tako još uvijek nije poznato jesu li dobavljači pristali na zamrzavanje potraživanja ili otpis duga ili je dogovoren neki treći scenarij s upravom koncerna Ivice Todorića koji je zapao u financijske probleme.

Iz Vlade su više puta poručili kako očekuju da uprava tvrtke, vjerovnici i dobavljači nađu rješenje za likvidnost i naprave plan restrukturiranja kompanije, ali i da će Vlada voditi računa o ukupnoj stabilnosti gospodarstva zemlje u kojemu Agrokor ima udjel od 15 posto BDP-a.

Vlada stoga već priprema zakon kojim bi se moglo pomoći u slučaju Agrokora ukoliko prvi scenarij ne bude dao željeni rezultat.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić najavila je da je u izradi zakon o sistemski važnim kompanijama. Iako je naglasila da se zakon ne radi za Agrokor ni za Ivicu Todorića, Dalić je kazala da bi se mogao primijeniti na njih. Zakon bi se odnosio na sve kompanije s više od 8000 zaposlenih i milijardu eura duga.

Josipa Krajinović, reporterka Nove TV, koja je pratila sastanak u Agrokoru, javila je za Vijesti Nove TV kako nema javnog stava Agrokora o tom zakonu:

"Među dobavljačima se mogu čuti različiti stavovi i mišljenja o tome, no ni oni nemaju dovoljno informacija o samom planu Vlade. S jedne strane, Andrej Plenković je za Novu TV rekao da je moguće i stavljanje u mirovanje potraživanja ili otpis duga, no s druge strane čini se da su dobavljači na ovom sastanku iskazali povjerenje ali i strpljenje u iščekivanju rješenja za zajednički problem u kojem su se našli".

"Sastanak u optimističnom tonu"

Predsjednik HGK Luka Burilović na današnji sastanak u Agrokoru također se očitovao pismeno a, kako je naglasio, protekao je u optimističnom tonu.

"Pozdravljam otvorenu komunikaciju i dijalog jer je to prvi korak ka rješavanju bilo kojeg problema. Moramo biti svjesni da ovdje uključene strane predstavljaju stup hrvatskoga gospodarstva i moramo učiniti sve što je u našoj moći da vratimo stabilnost.
Sastanak je prošao u optimističnom tonu, vjerujemo i nadamo se da će se situacija pozitivno rasplesti i da pri tom nitko u čitavom lancu, od velikih do najmanjih dobavljača, neće i ne smije biti zapostavljen!,“stoji u priopćenju HGK.
 


 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene