Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svemirske krhotine

Najveći udari na Zemlju: 6 "kamenčića" koji su pali na naš planet i promijenili povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam priču o šest najpoznatijih meteorita koji su ikad pali na Zemlju.

Svakoga dana naš planet pogodi milijun komadića svemirskih krhotina. I dok su većina tek komadići prašine, ponekad se susretnemo i s malo većim "kamenčićima". U nastavku donosimo priču o nekim od najpoznatijih meteorita koji su ikad pali na Zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađen Zemljin blizanac Otkrivena prva atmosfera oko zemljolikog egzoplaneta Slika nije dostupna Kako do staništa na Marsu? OBAMA NAJAVIO VELIKI PLAN Želi što prije otvoriti novo poglavlje svemirske priče

Tunguska

Što se točno dogodilo 30. lipnja 1908. nad rijekom Tunguska u središnjem Sibiru misterij je koji već više od stoljeća zbunjuje znanstvenike.  Sigurno je tek kako se u 7.14 sati ujutro po mjesnom vremenu 30. lipnja 1908. dogodila eksplozija 1.000 puta snažnija od one prilikom bombardiranja Hirošime i Nagasakija, piše New Scientist.

200 kilometara četvornih smlavljeno je sa zemljom, životinje su letjele u zrak, a snažna svijetlost vidjela se čak u Londonu. Iako većina znanstvenika pretpostavlja da je udar uzrokovao meteorit, za to nema konkretnih dokaza. Ne postoji krater,a jedna od teorija sugerira kako su eksploziju uzrkovali podzemni plinovi.

Čeljabinsk

U veljači 2013. oko 09:20 po lokalnom vremenu, mali asteroid uletio je u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od oko 64.800 km/h. Asteroid je pritom postao sjajni bolid i bio je vidljiv nad južnim Uralom i susjednim regijama. Sjaj bolida bio je toliki da je nadjačao jutarnje Sunce, bacao je jasne sjene, a svjedoci njegova preleta osjetili su i intenzivnu toplinu vatrene kugle. Na kraju je asteroid eksplodirao iznad Čeljabinske Oblasti. Ozlijeđeno je više od 1.000 ljudi,a fragmenti meteora otkrili su kako je riječ o kondritu, nemetalnom meteoritu promjera između 17 i 20 metara.

Chicxulub

Meteorit zbog kojeg su vjerojatno izumrli dinosaurusi i tri četvrtine cjelokupnog života, naš je planet udario prije 65 milijuna godina. Krater kojeg je iza sebe ostavio jedan je od najmlađih u solarnom sustavu. Drevni udarni krater, koji se nalazi na poluotoku Yucatán (Meksiko) nalazi se blizu mjesta Chicxulub.

Vredefort

U svojoj ranoj povijesti, Zemlja je često bila "bombardirana" iz svemira. Ali, za razliku od onih na Mjesecu, većina Zemljinih kratera je bila razorena. Jedan od najstarijih poznatih je Vredefort Dome u Južnoafričkoj republici, star oko dvije milijarde godina. Promjera oko 300 kilometara, jedan je od najvećih koje je stvorio meteorit koji bi mogao biti širok 10 kilometara. 

Morokweng

Morokweng je još jedan ogromni i drevni krater na rubu pustinje Kalahari. Kad su 2006. znanstvenici bušili duboko u krater na oko 770 metara dubini pronašli su 25 centimetarski fragment meteora. Krater je širok 70 kilometara, a prije toga se pretpostavljalo da bi svaki udar koji može stvoriti toliku rupu meteor otopio do neprepoznatljivosti.

Allan Hills 84001

Ovaj meteorit poznat je na po svojoj veličini, već jer je navodno sadržavao tragove izvanzemaljskog života. Tako su barem 1996. tvrdili znanstvenici NASE. Čak je i tadašnji predsjednik Bill Clinton na dan otkrića održao konferenciju za medije.

Meteorit je pao na Antarktiku prije otprilike 13.000 godina, a istraživači koji su ga analizirali mislili su da su otkrili obrise sitnih stanica, organskih molekula i naslaga koje sadrže željezo, slične onima koje proizvode neke bakterije na Zemlji. Međutim, nakon toga su identificirani prirodni mehanizmi koji mogu objasniti svako od tih otkrića. Danas se spominje kao najstariji komad Marsa na Zemlji.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene