Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska ostaje bez kune

Boris Vujčić otkrio hoće li u novogodišnjoj noći imati eure u džepu te kad bi se inflacija mogla smanjiti: "Neće biti ovako visoka"

S ulaskom u Novu godinu Hrvatska ostaje bez kune. Euro postaje nova službena valuta. Dolaze li s eurom poskupljenja te vidi li kraj inflaciji, za Dnevnik Nove TV govorio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović, koja ga je upitala je li pripremio eure za novogodišnju noć.

"Uvijek imam nešto eura u novčaniku, tako da ću imati i za novogodišnju noć, iako možemo plaćati i u kunama i eurima do 14. siječnja", rekao je Vujčić.

Smatra da neće biti problema tijekom prilagodbe na novu valutu. "Ne očekujem da će biti problema iako je to zahtjevan logistički poduhvat. No nikad do kraja ne znamo hoće li nešto zaštekati, ali se kontinuirano testira. Zasad nam ništa ne nagovješćuje bismo li imali problema 1. siječnja", rekao je Vujčić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Inflacija - 5 PROVJERENO ISTRAŽUJE Kako se Hrvati čuvaju od inflacije i pripremaju za novu valutu? "Kada posjedujete taj plemeniti metal, ne ovisite o nikome"

FINA, banke i pošta dobile si isporuke i novčanica i kovanica, dodaje Vujčić. Umiruje građane činjenicom da je, kako kaže, najbolje promatrati iskustva drugih država koje su uvele euro.

"Iskustvo 19 zemalja koje su uvele euro pokazuje da cijene jesu išle nešto gore, ali malo - 0,2 do 0,4 posto", objašnjava Vujčić. Kaže da se nije bavio kreativnošću aplikacije EuroHR. "Bitno je koliko je to korisno. Nekome sliči na digitron, ali ako je pitanje dizajna, nisam odlučivao o tome", rekao je Vujčić.

Na pitanje koliko je koštala izrada same aplikacije, Vujčić je rekao da je bila oko tristo i nešto tisuća kuna, ali i da ne prati sve stavke.

Podsjetimo, iz HNB-a su objasnili da je izrada aplikacije koštala 275.000 kuna s PDV-om. Polaznici STEM radionice iz Pazina, učenici od 3. osnovne do 3. srednje, napravili su aplikaciju s istom funkcionalnošću - tijekom samo jedne radionice.

Vujčić je u Dnevniku Nove TV rekao da će inflacija ostati povišena barem do 2024. godine, no da iduće godine možemo očekivati prepolavljanje inflacije. Uvođenjem eura mijenja se i Vujčićeva uloga. Kaže da će biti drugačije, no jednako zahtjevno. "Moj je glas jedan od 26 glasova, a svaka zemlja ima jednaku težinu u odlučivanju", kazao je i dodao da od rujna "sjedi na sastancima" te da je "vrlo zanimljivo".

Na upit vidi li kraj inflacije, Vujčić je rekao da vidi smanjenje iduće godine. "Mislim da će se stopa inflacije tada prepoloviti, ali će ostati povišena iznad našeg srednjoročnog cilja sve do barem 2024. godine, no neće biti ovako visoka", umiruje Vujčić.

Pročitajte i ovo Potrošnja u prosincu - 2021. vs. 2022. - 7 Više od inflacije Reporter Dnevnika Nove TV otišao u kupnju pa usporedio lanjski račun iz prosinca s aktualnim cijenama: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Podsjetio je da je on otpočetka upozoravao na opasnost od inflacije. "Sigurno je da je krajem prošle godine i početkom ove počela rasti. Ja sam upozoravao da neće biti tranzistorna, na to se nadovezao rat u Ukrajini, koji ju je još više potaknuo, jer sigurno ne bi došla do ovih razina da nije bilo agresije na Ukrajinu", kazao je Vujčić.

Što se tiče rada viceguvernera Tomislava Ćorića, Vujčić je kazao kako zasad sve funkcionira dobro. Istaknuo je da se Ćorić dobro uklopio te da dobro surađuju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene