Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka premijerova kabineta

VIDEO Izraelska policija upala u urede televizijske kuće i zaplijenila opremu, oglasio se i UN: "Žalimo zbog odluke vlade"

Policijski pretres ureda Al Jazeere
Policijski pretres ureda Al Jazeere Foto: mreža x
Izrael je u nedjelju zabranio rad televizijske kuće Al Jazeera nakon čega su izvršeni i pretresi njihovih ureda. Al Jazeera je najavila poduzimanje pravnih koraka, a novinarska udruženja osudila su njezino zatvaranje.

Uredi Al Jazeere u istočnom Jeruzalemu pretreseni su i zaplijenjena je oprema u nedjelju nakon što je Izrael zabranio rad te televizijske kuće sa sjedištem u Kataru, javljaju izraelski mediji.

Al Jazeera je objavila da su izraelski operateri kabelske i satelitske mreže uklonili kanal iz svojih usluga te da im je televizijska oprema zaplijenjena.

Naglasila je da zadržava pravo na "poduzimanje svakog pravnog koraka".

Policijski pretres uslijedio je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da je njegov kabinet jednoglasno odlučio zabraniti rad Al Jazeeri u Izraelu.

"Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu", objavio je Netanyahu na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

Izrael optužuje televizijsku kuću sa sjedištem u Dohi za pristrano izvještavanje o tekućem ratu protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Netanyahuov kabinet ugasio je Al Jazeerau sve dok traje rat u Gazi, s obrazloženjem da katarska televizijska mreža prijeti nacionalnoj sigurnosti. 

Al Jazeera je ovaj potez nazvala "kriminalnom radnjom" i odbacila optužbe da ugrožava izraelsku sigurnost kao "opasnu i smiješnu laž" koja dovodi novinare u opasnost.

Televizijska kuća je bila kritična prema izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi, odakle je izvještavala danonoćno tijekom rata.

Ured UN-a za ljudska prava također je kritizirao zatvaranje.

"Žalimo zbog odluke vlade da zatvori Al Jazeeru u Izraelu. Slobodni i neovisni mediji ključni su za osiguranje transparentnosti i odgovornosti. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo", objavio je Ured UN-a za ljudska prava na platformi X, pozivajući izraelsku vladu da poništi zabranu.

Novinarska udruženja osudila zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

Dvije vodeće međunarodne organizacije koje se zalažu za slobodu tiska i izražavanja oštro su osudile zatvaranje arapske televizijske postaje Al Jazeere u Izraelu.

"Osuđujemo zatvaranje ureda Al Jazeere u Izraelu i blokiranje web stranica kanala", rekao je programski direktor Odbora za zaštitu novinara (CPJ) Carlos Martinez de la Serna u New Yorku.

Dodao je da ovaj potez postavlja iznimno alarmantan presedan za ograničavanje rada međunarodnih medija u Izraelu.

"Izraelska vlada mora dopustiti Al Jazeeri i svim međunarodnim medijskim kućama da slobodno rade u Izraelu, posebno tijekom rata", naglasio je.

"Oštro osuđujemo zakone koji ugrožavaju slobodu i koji cenzuriraju televizijsku mrežu zbog izvještavanja o ratu u Gazi", objavila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Francuskoj putem platforme X.

Izrael optužuje Al Jazeeru da vodi propagandu za islamistički Hamas, protiv kojeg Izrael ratuje u Pojasu Gaze.

Od početka rata ta je televizijska kuća opširno izvještavala o katastrofalnoj situaciji u Pojasu Gaze i prikazivala nimalo laskave slike smrti i razaranja.

Al Jazeera također redovito objavljuje video snimke napada Hamasova oružanog krila na izraelske vojnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene