Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Iz minute u minutu

Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Aktualno Galerija Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Foto: Davor Puklavec/Pixsell Članovi predsjedništva DP-a odlaze nakon pregovora s HDZ-om Članovi predsjedništva DP-a odlaze nakon pregovora s HDZ-om Foto: Davor Puklavec/Pixsell Barbara Štrbac i Anka Mrak Taritaš - 4 Barbara Štrbac i Anka Mrak Taritaš - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mario Radić Mario Radić Foto: DNEVNIK.hr +7 Parlamentarni izbori 2024. Galerija 1/12 >>
Još koji dan i brojit će se dva tjedna nakon parlamentarnih izbora, a broje se i potpisi za mandat, samo ih još uvijek nitko nema 76, a nije baš posve jasno čak ni tko je bliži toj brojci premda neslužbeni kalkulator radi punom parom.

 

  • dvanaesti je dan nakon izbora

  • konstituirajuća sjednica Sabora najkasnije se mora održati 19. svibnja

  • još uvijek se ne zna tko će oformiti većinu za koju je potrebno 76 ruku

  • nastavljaju se pregovori

  • najbliži većini čine se HDZ i Domovinski pokret

  • u Mostu je došlo do raskola, u problemima su i Hrvatski suverenisti

  • ljevica se i dalje nada sastavljanju saborske većine

     

Tijek događanja:

21:05 "Imali smo sastanak pregovaračkih timova na temu formiranja parlamentarne većine, sastanci će se nastaviti ovih dana. Približavamo neke stavove, da li su se približili ili nisu, o tom-potom", izjavio je Mario Radić iz Domovinskog pokreta novinarima nakon sastanka dvaju pregovaračkih timova, DP-a i HDZ-a, u Banskim dvorima.

Također je rekao da nije dogovoreno ništa ni u vezi sa SDSS-om.

"Nismo još uvijek ništa dogovorili nego nastavljamo sastanke", odgovorio je Radić na pitanje novinara je li šta riješeno u vezi s 'točkom prijepora' SDSS-om.

Na pitanje u čemu su najviše približili stajališta, Radić je odgovorio da su približili stavove u smislu da se vidi koje su teme koje jedni s drugima trebaju iskomunicirati. "I to je to", kratko je rekao.

Radić je kazao i da nisu došli do razgovora o tome postoji li trenutno većina od 76 zastupnika. "Nismo još došli do toga", odgovorio je.

Upitan je li mu predsjednik HDZ-a Andrej Plenković što rekao oko SDSS-a, odgovorio je da o temama pregovora neće pričati jer teme pregovora nisu one koje javnosti treba komunicirati.

Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Članovi predsjedništva DP-a odlaze nakon pregovora s HDZ-om Foto: Davor Puklavec/Pixsell

20:54 "Večeras je u konstruktivnom ozračju održan novi krug razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Predstavnici stranaka su u procesu približavanja stajališta u pogledu formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade. Razgovori se nastavljaju tijekom ovog tjedna", objavili su iz HDZ-a nakon sastanka u Banskim dvorima koji je trajao gotovo dva sata. 

20:05 Za Dnevnik Nove TV Anka Mrak Taritaš komentirala je pregovore s Domovinskim pokretom oko stvaranja saborske većine. Više pročitajte OVDJE

19:55 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina proučio je program DP-a te ga usporedio s onim što su svojim biračima obećali HDZ i SDP. Više pročitajte OVDJE

19:07 Pregovarački tim Domovinskog pokreta predvođen Ivanom Penavom i Marijem Radićem stigao je u Banske dvore na novi ranije najavljeni sastanak s HDZ-om. 

17:07 Mario Radić izašao je u 17 sati pred okupljene novinare i rekao kako je Predsjedništvo Domovinskog pokreta ponovno potvrdilo odluku da DP ne može biti dio većine u kojoj je i SDSS.

"SDSS i Možemo!, nitko ne priča o nacionalnim manjinama, mi smo sve njihove pripadnike imali na svojim listama, i mi ćemo uvijek biti za zaštitu manjina, i veću nego što jest. Možemo! i SDSS, to su stranke koje nisu konstituirane na ustavan način", rekao je Radić.

Ponovio je da neće izlaziti s detaljima sastanka s SDP-om te zahvalio Peđi Grbinu i njihovom pregovaračkom timu jer nisu u javnost izašli bilo kakvi detalji sastanka. Naglasio je da je Domovinski pokret spreman i na scenarij održavanja novih parlamentarnih izbora. 

Komentirao je i izjavu Milorada Pupovca o "političkoj segregaciji" koja mu je, kako je rekao, "zaparala uši".

"Politička segregacija SDSS-a, kakva je to nova kovanica? Hoće li sada svatko tko nije na vlasti za one koji sastavljaju vlast reći da je segregiran? To je vrlo nekorektno i stvara pritisak pod plaštom žrtve", rekao je Radić i ponovio da garantira da Domovinski pokret od svojih principa i stavova neće odustati. 

16:27 Stephen Nikola Bartulica rekao je da je hrvatski narod izabrao demokraciju i da to zahtijeva vrijeme. Ponovio je da je ''oprezni optimist'', a na pitanje je li DP-u onda bliža opcija slaganje većine s HDZ-om Bartulica je rekao kako Andrej Plenković nema ''komotnu situaciju kakvu je imao ranije".

"Svi ćemo se morati malo prilagoditi", rekao je Bartulica.

16:00 Stipe Mlinarić ponovio je kako je uvjet DP-a da SDSS ne može biti dio vladajuće većine.

"To je tako, to nije mržnja. Ako volim svoju kuću, ne znači da ne volim susjedovu kuću, ako volim svoj hrvatski narod, ne znači da mrzim Srbe, Italijane, Mađare ili bilo koji drugi narod, ali svoje ne dam, svoje poštivam. Ako krenete od sebe i sebe volite, onda volite i druge", naglasio je Mlinarić uoči sastanka Predsjedništva DP-a.

15:25 "Vidjet ćemo dokle su došli pregovori i pretpregovori, jer koliko vidimo i iz medija, osnovni preduvjet je bio oko SDSS-a, dakle stranke koju je osnovao zločinac. DP ispod toga neće ići", naglasio je uoči dolaska na sjednicu Predsjedništva DP-a Josip Jurčević.

Upitan je li nakon današnjeg sastanka DP-a i SDP-a bar malo bliža pozicija vezano za moguću postizbornu suradnju, rekao je da ne zna jer nije u pregovaračkom timu. Ipak, naglasio je da se još nitko nije očitovao vezano za osnovni preduvjet DP-a, koji u bilo kojoj suradnji isključuje SDSS.

14:20 Domovinski pokret održat će sjednicu Predsjedništva stranke u 16 sati, a pregovori s HDZ-om trebali bi započeti predvečer u 19 sati.

Grbin: Sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora

14:00 Sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u izjavi za medije nakon što su završeni današnji razgovori Domovinskog pokreta i SDP-a.

"Najvažnije je oformiti Sabor i krenuti u smjenu Ivana Turudića, a druga stvar je ukidanje Lex AP-a. Jasno smo predočili koji su rokovi vezani za obje teme, ali i za formiranje. Znamo koliko je vremena. U ovom trenutku je odluka na DP-u, naša pozicija je jasna", poručio je Grbin.

Pročitajte i ovo Screenshot Peđa Grbin "Naša je pozicija jasna" Grbin nakon pregovora s Domovinskim pokretom: "Ono što je na stolu nije im neprihvatljivo, istaknuli smo dvije stvari"  

Anušić: Nazire se kraj, HDZ će brzo sastaviti Vladu

13:50 "Razgovori teku kako smo i planirali, razgovarali smo dva ili tri puta, svakodnevno smo u komunikaciji. Večeras ćemo imati još jedan sastanak i mislim da ćemo vrlo, vrlo brzo imati prijedlog za konstituiranje. Nazire se kraj, HDZ će vrlo brzo sastaviti Vladu", kazao je član HDZ-ova pregovaračkog tima s Domovinskim pokretom Ivan Anušić.

13:40 Dok se nagađa je li on najnoviji HDZ-ov žetončić, oglasio se opet Fokusov Dario Zurovec.

"Kad me obitelj i prijatelji pitaju koliko je danas bilo pljuvačkih članaka o meni kao "žetonu".... (A kod mene samo chill i kokice", poručio je u objavi na Facebooku.

13:30 Objavljena su imena svih zastupnika koji su izabrani u Sabor - jedan je sjedio u njemu i 1990. godine.

Plenković uvjeren da će uskoro dogovoriti parlamentarnu većinu

13:00 "Kroz sljedeće dane ćemo dogovoriti novu parlamentarnu većinu i Vladu", poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije nakon sudjelovanja na godišnjoj konferenciji o budućem europskom proračunu u Bruxellesu. "Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i doći do većine", kazao je Plenković i otkrio da pregovaraju samo s DP-om.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. Plenković otkrio s kime HDZ pregovara: "Cilj je približiti stajališta"

12:45 HDZ-ov Branko Bačić uvjeren je da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.

Dodao je da će sastanak s Domovinskim pokretom biti održan večeras te rekao da će detalje komunicirati kada se zaista i dogovore: "Uvjeren sam da ćemo sporazum oko formiranja vladajuće većine u Saboru, a onda imenovanja vlade već ovaj tjedan dignuti na vrlo visoku fazu, no još uvijek je to sve u pregovorima i detalje oko toga ćemo komunicirati kada se zaista i dogovorimo. Uvjeren sam da ćemo tijekom tjedna postići dogovor oko formiranja vladajuće većine u Saboru."

Objavljeni konačni rezultati izbora

12:00 Domovinski pokret (DP) i SDP nastavili su pregovore. DP kasnije ima sastanak Predsjedništva stranke, a podvečer slijedi nastavak pregovora s HDZ-om.

10:20
 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, konačni su, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP), čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Konačne izborne rezultate DIP je utvrdio nakon proteka rokova za prigovore i žalbe, prijepodne ih je objavio na svojoj mrežnoj stranici, a tijekom dana bit će objavljeni u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zoranu Milanoviću uručeni su Konačni rezultati parlamentarnih izbora DIP Milanović primio konačne izborne rezultate: Počeo teći važan rok od 20 dana

DP: Spremni smo za obje opcije

9:30 "Vjerujem da ćemo ovaj tjedan imati makar obrise rješenja u kojem smjeru će ići nova hrvatska Vlada ili parlamentarna većina, ali ono što je bitno reći za Domovinski pokret jest to da smo spremni na obje opcije - i na dogovor o sastavljanju Vlade i na nove izbore ako bude trebalo. DP nije spreman odustati od svojih ključnih politika ni po koju cijenu", naglasio je u razgovoru za HRT uoči nastavka pregovora član DP-ova pregovaračkog tima Josip Dabro.

8:45 Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je da ga ne bi čudilo da je Vesna Vučemilović već postigla dogovor s HDZ-om o tome da će podržati šefa te stranke Andreja Plenkovića u njegovu nastojanju da treći put postane mandatar za sastav Vlade.

"Ona je bila suzdržana na glasanju u subotu. Nije nam dala nikakvo valjano objašnjenje za tu svoju odluku. Njezino ponašanje nije korektno ni prema Mostu, s kojim smo bili u predizbornoj koaliciji i čiji je glavni naglasak bila borba protiv korupcije. Statut stranke propisuje da se svi članovi, pa tako i kolegica Vučemilović, moraju pridržavati odluka stranačkih tijela. Nitko iz naše stranke ne može ući u koaliciju s HDZ-om i DP-om. To je bilo naše obećanje biračima. Na izbore smo izišli na jasnoj antikorupcijskoj platformi", rekao je Pavliček za Novi list.

HDZ pronašao još jedan žetončić?

8:10 Iako je Fokus odlučio da ne ulazi u većinu s HDZ-om i da su spremni participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec, jedini fokusovac koji je osvojio mandat, spominje se kao još jedan potencijalni žetončić.

Upitan bi li podržao HDZ kad bi bio taj jezičac na vagi, odvratio je: "Vjerojatno ne." Međutim, na opetovana pitanja gostujući na Hrvatskom radiju nije baš bio decidiran u odgovorima. "Ja nemam uopće dojam da se vode neki pregovori. Ako se HDZ već dogovorio s DP-om, manjine su rekle da će podržati HDZ, onda već imaju većinu", rekao je.

Počinje teći rok za konstituiranje Sabora

8:00 U ponedjeljak će biti objavljeni i konačni rezultati izbora, a time počinje teći rok za konstituiranje 11. saziva Sabora. Rok u kojem se mora sazvati sjednica je 20 dana, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je ranije najavio da će se držati rokova.

Moguće je, a posebno s obzirom na aktualno stanje, da na konstituirajućoj sjednici ne bude izglasan predsjednik Sabor, a ne bi ni bilo prvi put. Naime, 2015. neuspjehom izbora predsjednika Sabora sjednica je prekinuta i novom sazivu nije počeo teći mandat.

Pročitajte i ovo Sabor RH Promjene na Markovu trgu FOTO Svi šefovi hrvatskog parlamenta: Znate li tko su sve bili predsjednici Sabora?

Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Mandatar, koji za to mora predsjedniku Republike donijeti 76 potpisa, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu. 

Ako nema 76 potpisa, predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana, a ako ni tada ne uspije, onda mandat za sastav Vlade može povjeriti drugoj osobi. Ako se ni tada ne bi formirala Vlada, predsjednik Republike donosi odluku o raspuštanju Sabora i imenuje privremenu nestranačku Vladu.

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Nastavljaju se pregovori 

7:50 Domovinski pokret tijekom vikenda je imao radne sastanke, danas se nastavljaju pregovori s HDZ-om, a član pregovaračkog tima te stranke Tomo Medved uvjeren je da će uskoro dogovoriti i usuglasiti sva pitanja vezana za većinu, odnosno za sastavljanje nove Vlade. Ponovio je da su dosadašnji razgovori bili izrazito konstruktivni i otvoreni te u nastavku očekuju konkretne stavove.

7:40 Domovinski pokret sastaje se u ponedjeljak u podne s SDP-om, u kojem se nadaju će sa strankama koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, glasale protiv izbora Ivana Turudića i lex AP-a uspjeti konstituirati Sabor te uspostaviti parlamentarni nadzor nad Vladom Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Žetončića ni ovaj put neće manjkati?

7:30 Bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor komentirala je pregovore o formiranju Vlade nakon parlamentarnih izbora i upozorila da većina onih koji su izabrani u Sabor ima cijenu za cjenkanje.

"Naime, kaj, većina ljudi koji su izabrani u Sabor ima cijenu za cjenjkanje. Markice s cijenama vise im niz pohabane političke kaputiće i suknjice. A neki su već i na sniženju", poručila je Kosor na društvenoj mreži X.

7:20 Hrvatski suverenisti odlučili su da neće sudjelovati ni u vladajućoj većini niti u Vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača.

No zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović poručila je da nikada neće dati svoj glas za bilo kakav savez s SDP-om i Možemo! te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine. Prijeti joj izbacivanje iz stranke ako podrži koaliciju HDZ-a.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček - 1 Stigle reakcije Priča oko Hrvatskih suverenista sve se više zapetljava, Mostovci poslali poruku Vučemilović: "Lako je provjerljivo"

DP u škripcu?

7:10 SDSS je poručio da pri formiranju vlade i većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te će se suprotstaviti svim oblicima segregacije po etničkoj ili političkoj osnovi.

Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam manjinaca i u slučaju da se dogovore s DP, koji ima 13 mandata, imali bi 82 ruke.

7:00 Uvjeti bez kojih DP neće pristati na HDZ-ovo izglasavanje saborske većine obuhvaćaju poštovanje nadzora državne granice, Vladu bez SDSS-a, nultu toleranciju na ilegalni ulazak migranata te deratifikaciju Istanbulske konvencije. 

Međutim, HDZ-ovi koalicijski partneri smatraju da manjine, pa tako i SDSS, trebaju biti uključene u razgovore i sastavni dio Vlade, a u najmanju ruku saborske većine. Poruka je to koja DP-u nije dobro sjela i poručuju da od svojih uvjeta neće odustati. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Vruća situacija HDZ-ov koalicijski partner poslao još jednu poruku DP-u: Problemi na vidiku ili priprema terena?

HDZ i DP nastavljaju pregovore

6:50 Tehnički premijer Andrej Plenković je u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na Godišnjoj konferenciji o proračunu Europske unije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović položit će vijenac ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Novoj Gradišci i sudjelovati na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune", a ondje će biti i HDZ-ov Ivan Anušić.

6:40 Domovinski pokret (DP) i HDZ, kojima se daju najveće šanse za sastavljanje nove Vlade, u ponedjeljak poslijepodne trebali bi nastaviti razgovore.

HDZ-ov pregovarački tim čine predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.

DP-ov pregovarački tim čine predsjednik DP-a Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik DP-a Josip Dabro i politički tajnik DP-a Damir Barna

6:30 HDZ je na izborima osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1. Da bi se formirala saborska većina, potrebno je imati 76 ruku.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je da će sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a dotad neće nikoga požurivati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene