Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna izdaja

Putin započeo čistku, riješio se bliskog suradnika: "Pretresi otkrili što su napravili s tajnim dokumentima"

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu Foto: Afp
Tri Šojguova zamjenika dala su ostavke najmanje tjedan dana prije nego što je smijenjen njihov šef. Izvršni direktor istraživačke grupe Wind of Change dva tjedna ranije tvrdio je da su bivši ministar obrane i njegovi zamjenici optuženi za odavanje nuklearnih tajni i da bi se mogli suočiti s optužbama za državnu izdaju.

Smjena ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i članova njegova tima mogla bi biti povezana s curenjem nuklearnih tajni, a Vladimir Putin nastavlja čistku u Ministarstvu obrane.

U objavi na Telegramu, ruski disident u egzilu Vladimir Osečkin rekao je da je otkriveno da su tri Šojguova zamjenika dala ostavke najmanje tjedan dana prije nego što je smijenjen njihov šef, prenosi Newsweek.

"Šojguovi zamjenici Aleksej Krivoručko i Ruslan Calikov podnijeli su ostavke tjedan dana prije Šojguove ostavke", napisao je Osečkin.

Izvršni direktor istraživačke grupe Wind of Change Igor Šuško tvrdi da su Krivoručko i Calikov, koji su bili zamjenici ministra obrane, datirali su svoje ostavke unazad na 9. svibnja, iako su svoje ostavke potpisali 13. svibnja.

  Pročitajte i ovo Domovinski pokret Sve poznato do kraja tjedna Jedno ime ipak neće biti dio kadrovske križaljke: "Neću biti u Vladi, koliko god ste to računali"

Proruski Z blogeri također tvrde da su još dva zamjenika obrane podnijela ostavke prije nego što je objavljena Šojguova smjena. U međuvremenu Osečkin tvrdi da je zamjenica ministra financija Tatjana Ševcova također dala ostavku, ali se ne zna točno kada.

Šojguova smjena došla je neočekivano, a on je bio jedan od Putinovih najbližih saveznika, no uklonjen je s posla u nedjelju i dodijeljena mu je nova uloga tajnika ruskog Vijeća sigurnosti. Njega će zamijeniti Andrej Belousov, ekonomist i bivši potpredsjednik vlade.

Sergej Šojgu Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: Sputnik

Iako je točan razlog Šojguove smjene nepoznat, analitičari smatraju da je imenovanje Belousova, koji nema vojno iskustvo, dio Putinove strategije za poboljšanje učinkovitosti ruske ratne ekonomije dok se njezina vojska nastoji probiti dalje u Ukrajinu u trećoj godini rata.

Ova promjena dogodila se nakon jednog od najvećih skandala vezanih uz korupciju u ruskoj vladi posljednjih godina, a u čijem je središtu Ministarstvo obrane.

Šef osoblja u ruskom Ministarstvu obrane Jurij Kuznjecov uhićen je prošlog tjedna pod sumnjom za podmićivanje nakon što je na njegovim posjedima otkriveno više od milijun dolara u gotovini i dragocjenostima. Državni istražni odbor sumnjiči Kuznjecova za "primanje mita u posebno velikim razmjerima".

Pročitajte i ovo Doktor drži bebu pronađenu u košu za smeće KB Sveti duh Ovo je beba pronađena u smeću: "Zovemo ga Ivan, a evo kako je dobio ime"

U tom skandalu je uhićeno najmanje pet osoba. To uključuje zamjenika ministra Timura Ivanova koji je u istražnom zatvoru zbog optužbi za podmićivanje od 23. travnja, nakon što je optužen za primanje mita u vrijednosti od 11 milijuna dolara u obliku imovinskih usluga od građevinske tvrtke u zamjenu za ugovore. Ivanov negira optužbe.

 

 

U međuvremenu, dva tjedna prije Šojguove smjene, Igor Šuško je tvrdio da su bivši ministar obrane i njegovi zamjenici, Ivanov i Calikov, optuženi za odavanje nuklearnih tajni i da bi se mogli suočiti s optužbama za državnu izdaju.

"U pretresima kojima su u središtu Ivanov i suučesnici otkriveni su podaci o povjerljivim vojnim projektima, uključujući nuklearna postrojenja", napisao je Šuško u objavi na X-u  28. travnja.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica Nevolje na vidiku? Bartulica poručio Plenkoviću: "Čuo sam što je Anušić rekao. Dečki se moraju dogovoriti"

Osečkin je također iznio iste optužbe u videu objavljenom na YouTubeu dan ranije.

"Suprotno svim strogo povjerljivim protokolima, Calikov i Ivanov omogućili su pristup tajnim dokumentima o ruskom nuklearnom pojasu, među ostalim, osobama koje nisu imale nikakvu razinu sigurnosne provjere", ustvrdio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene