Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasile se i sirene

VIDEO/FOTO Sve je gorjelo na prosvjedu vatrogasaca: "Ovo tako dalje ne može"

Aktualno Galerija Veliki prosvjed vatrogasaca - 1 Veliki prosvjed vatrogasaca - 1 Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Veliki prosvjed vatrogasaca - 2 Veliki prosvjed vatrogasaca - 2 Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Veliki prosvjed vatrogasaca - 3 Veliki prosvjed vatrogasaca - 3 Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Veliki prosvjed vatrogasaca - 4 Veliki prosvjed vatrogasaca - 4 Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL +11 Prosvjed vatrogasaca u Zagrebu - 1 Galerija 1/16 >>
Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca organizirala je prosvjed vatrogasaca.

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca povodom Svjetskog dana vatrogasaca u petak je organizirala prosvjed u Zagrebu.

Oko 1000 vatrogasaca okupilo se na Europskom trgu, s terena je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. Odande su u povorci u 12:30 krenuli Ulicom Augusta Cesarca do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim su Radićevom ulicom i Zakmardijevim stubama stigli do Trga sv. Marka.

S parkirališta Zagrebačkog velesajma je oko 12:30 krenula kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja je prošla pokraj Markova trga te nastavila prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj. U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirale su sirene.

Na snimkama s prosvjeda vidjelo se da su vatrogasci zapalili baklje, zbog čega je Markov trg zahvatio sivi oblak dima.

Mnogi vatrogasci nosili su majice na kojima piše: "Lažima se vatre ne gase". Isti natpis bio je napisan i na nekim transparentima.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan istaknula problem HDZ odgovorio Borzan: "Kako onda u EP gledaju na posrnulog partijca Grbina?"

"Od buduće Vlade RH i glavnog vatrogasnog zapovjednika tražimo: donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, a koje su bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva", poručili su vatrogasci u najavi prosvjeda.

Marko Krmpotić iz riječkog Sindikata vatrogasaca poručio je da "vatrogascima gori pod nogama te su odlučili reći - dosta je!". "Dosta smo čekali, a samo slušamo laži koje dolaze s vrha naše krovne organizacije", rekao je Krmpotić, jedan od niza govornika koji su prozvali HVZ.

"Nema pravilnika, tko je kriv - Vlada, HVZ, Udruge gradova, nitko od njih ne radi svoj posao", ustvrdio je Krmpotić. Poručio je i da situacija vodi prema štrajku vatrogasaca ako se postojeće stanje nastavi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška"

"Tražimo 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj, da nam se osigura dostojanstven rad i kvalitetna oprema", poručio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske pred vatrogascima koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske.

Istaknuto je da se dio sredstava za funkcioniranje javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) osigurava u proračunima lokalne i područne samouprave, a dio u državnom proračunu, te da Vlada više od deset godina nije povećala minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

"Slušamo obećanja već nekoliko godina. Razgovore smo zadnje vodili u travnju, nešto i u ožujku. Sva ta pusta obećanja koja smo čuli, nažalost, natjerala su nas da izađemo na ulice", Čorkalu je rekao prosvjednik.

"Kad pomažemo, uvijek nas svi hvale, ali ovo tako dalje ne može", ustvrdio je Filip.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade, uoči prosvjeda, najavio rješenja za status vatrogasaca, rekavši da su upućeni u proceduru prijedlozi četiri pravilnika vezanih uz visinu dodataka za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.

Krajem travnja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je s Edijem Delijom, predstavnikom vatrogasaca koji je tada najavljivao prosvjed početkom svibnja.

"Muči nas dugogodišnja nebriga za vatrogastvo. Prije mjesec i pol započeli smo pregovore s Vatrogasnom zajednicom, dobili smo obećanje od glavnog vatrogasnog zapovjednika da će se donijeti izmijenjeni Pravilnik o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i Uredba za posebne uvjete rada, međutim sve je to palo u vodu, i zbog toga smo se sindikalno organizirali i krećemo u prosvjed", rekao je tada Delija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene